La începutul saptamânii a început recensamântul populatiei, a doua campanie de acest fel din perioada de dupa revolutie. Majoritatea detaliilor legate de aceasta actiune a iscat o seama de controverse cu iz de telenovela care au tinut natiunea treaza în ultimele zile.
Se stie ca în judetul Timis traiesc, fara forme legale, multi români veniti aici din zone mai sarace ale tarii. Daca pâna acum numarul acestora era doar banuit, acest recensamânt ar putea aduce clarificari în aceasta problema.
Asta pentru ca în aceste zile sunt recenzati si cetatenii fara buletin de identitate, inclusiv – cu ajutorul Politiei – copiii strazii.
O noutate a acestui recensamânt este si includerea în statistica a cetatenilor straini care se afla în România de cel putin un an, indiferent de statutul acestora.
Formularele de recensamânt au fost tiparite în noua milioane de exemplare. Suma alocata pentru recenzarea unui cetatean depaseste cu putin un dolar, fiind mai mica de circa doua ori decât suma alocata în alte tari.
Cele sase pagini ale formularului cuprind întrebari mult mai variate decât cele de la ultimul recensamânt. Multe dintre acestea cer raspunsuri pe care subiectii nu le-ar putea da, în mod normal, fara a încalca prevederile contractului lor de munca. Un exemplu: confidentialitatea salariilor.
O scapare a sistemului face ca o parte – mica, e adevarat – din cei 2.871 de recenzori timiseni sa strânga date chiar în locurile în care îsi au domiciliul. Astfel, acestia pot afla, cu complicitatea legii, date personale, strict confidentiale, despre vecini.
Sigur, aceeasi lege pedepseste eventualele scurgeri de informatii de la recenzori, care sunt obligati sa asigure confidentialitatea datelor culese.
Cu toate astea, dupa recensamânt, un asemenea recenzor „privilegiat” ar putea capata o aura de Virgil Magureanu al scarii de bloc.
Chiar daca majoritatea va respecta clauza de confidentialitate, se vor gasi destui cunoscuti ai acestora care, în gluma sau în serios, vor raspândi diverse zvonuri pe seama vreunui vecin pe care nu-l înghite sau caruia vrea sa-i faca o farsa.
Zvonuri false, dar a caror aura de veridicitate va putea fi certificata simplu: „Crede-ma pe cuvânt! Știu de la ala care a facut recensamântul!”.
[Banateanul]