Începe Festivalul Comedy Cluj! Cele mai bune filme vor fi proiectate între 5 şi 7 decembrie la Bucureşti
Astfel, selecţia Comedy Cluj propune publicului din Capitală cinci lungmetraje proiectate în competiţia oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediţiei care a avut loc în această toamnă, precum şi cele mai bune scurtmetraje independente şi studenţeşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Selecţia Comedy Cluj de la Bucureşti concentrează în trei zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula „Jacky în regatul femeilor/ Jacky au royaume des filles”, semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun scenariu, „Marile unde/ Les grandes ondes a l’ouest”, în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor, documentarul lui Mike Myers „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon”, distins cu premiul publicului, precum şi două pelicule incluse în competiţia oficială, „Alan Partridge”, de Declan Lowney, şi „Pot să mă las când vreau/ Smetto quando voglio”, de Sydney Sibilia.
Pe 5 decembrie, de la ora 18.00, bucureştenii îl vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din „Philomena” lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge.
Foto: AFP – Mediafax Foto
Pe 6 decembrie este ziua filmelor din competiţia oficială Comedy Cluj. Programat de la ora 18.00, „Pot să mă las când vreau/ Smetto quando voglio”, de Sydney Sibilia, spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găşti de experţi din diverse domenii.
Pelicula „Jacky în regatul femeilor/ Jacky au royaume des filles” va închide programul zilei, de la ora 20.00.
Selecţia de scurtmetraje pregătită publicului bucureştean pentru 7 decembrie, de la ora 18.00, include producţii din Italia, Austria, Franţa, Grecia, Rusia şi Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-şi îmbunătăţi viaţa, asaltarea armată într-o măcelărie, un tutorial despre cum să păcăleşti moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate şi viaţa de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care publicul le descoperă în această selecţie.
Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze şi câştigătorii celor două secţiuni competiţionale de scurtmetraje. Recompensat cu o menţiune specială, filmul „Studii asupra isteriei/ Studies on Hysteria” (Germania), în regia lui Gabriel Borgetto, „nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneţ”. Producţia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj şi autenticitate, îşi câştigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicaţii.
Cel mai bun scurtmetraj studenţesc, „Goodman/ Om Bun” (Rusia), al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care îşi apără libertatea şi a unui maior de poliţie care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic şi necesar în societatea în care trăim şi a contextului politic actual.
Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiecţii timp de 10 zile. De asemenea, au fost programate 192 de filme din 38 de ţări, de pe patru continente. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns şi criticul de film Mihai Fulger. Tinerele actriţe Andreea Vasile, Diana Cavallioti şi Iulia Verdeş au jurizat cele două secţiuni competiţionale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014.