Începe competiţia Cinepolitica! Masterclass Cristian Tudor Popescu şi campania „Pământeni pentru Ucraina”
Gala a fost urmată de proiecţia peliculei 13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, un thriller despre una dintre tentativele eşuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.
Competiţia Cinepolitica începe în forţă astăzi, 27 aprilie, la Cinema Studio, de la 18.30, cu NN/ Morţi fără nume, de Héctor Galvez – o poveste impresionantă despre tentativele eşuate ale familiilor din Peru de a-şi găsi morţii dispăruţi în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90 – şi, de la 20.30, Pionieri eroi/Pioneer Heroes, de Natalia Kudriashova, un film despre o generaţie pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.
Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum şi Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaţionale.
Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” lansează campania de strângere de fonduri pentru răniţi „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deţinut ilegal pe teritoriul Rusiei, Nadia noastră, precum şi dezbateri, la care vor participa invitaţi de marcă.
Scriitorul, jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marţi, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinţei sale de succes despre propagandă şi manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.
Marţi, cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua de la 18.30, cu In the Crosswind/ În bătaia vântului, de Martti Helde, un film alb-negru care urmăreşte traseul unei mame estoniene şi a fiicei ei, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1941.
The Guide/Ghidul, în regia lui Oles Sanin, un alt film din competiţia Cinepolitica, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare şi de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băieţel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.
Tot marţi, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din Bucureşti.