Începând de azi, medicii eliberează rețete electronice
„Rețeta va avea două componente: componenta de prescripție și componenta de eliberare. În varianta online, pentru a funcționa, medicul trebuie să se autentifice cu un certificat digital, iar pacientul, cu CNP. Apoi, medicul poate face prescripția, care începe prin identificarea pacientului cu CNP-ul (informații personale), apoi verifică dacă este asigurat și care sunt drepturile pe care le are prin asigurare”, a spus fostul directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, la 25 mai, când încă se afla în funcție.
Sistemul de prescriere electronică poate lansa și atenționări în cazul în care sunt introduse date incorecte.
Astfel, se emit avertizări atunci când se prescrie un medicament care nu este bun pentru boala respectivă, dacă se depășește doza maximă sau dacă există medicamente care pot interacționa cu efect negativ asupra bolnavului.
După eliberarea rețetei, pacientul își va putea lua medicamentele de la orice farmacie din județul unde se află casa de asigurări la care este arondat. „Când vom avea cardul național de sănătate, această restricție, privind județul, ar putea fi scoasă”, a mai spus Ionescu.
Reprezentantul CNAS a explicat și ce se va întâmpla atunci când pacientul va ajunge la farmacie. „Farmacistul primește pacientul, pe care îl identifică. Sistemul identifică codul, apoi vede prescripția. Farmacistul verifică prescripția, confirmă că este corectă, justă și legală și poate fi decontată de către CNAS. Dacă prescripția este pe Denumirea Comună Internațională, farmacistul va alege medicamente ieftine sau scumpe, în funcție de opțiunea pacientului, va face completarea datelor cu medicamentul ales și costul acestuia”, a mai spus Dorin Ionescu.