In viitorul apropiat am putea ramane fara ciocolata!
„Ciocoholicii” ar putea avea de suferit peste vreo 20 de ani
cand s-ar putea sa plateasca sume enorm de mari
pentru a-si satisface nevoia de ciocolata.
Problema este foarte usor de explicat dar foarte greu de
indreptat. Conform Asociatiei de Cercetare a Arborelui de Cacao,
consumam mai multa ciocolata decat exista productie de cacao,
ceea ce inseamna ca la un moment dat o sa ne
punem pofta in cui.
Arborele de cacao este renumit pentru greutatea cu care este
intretinut si din ce in ce mai multi fermieri de cacao din Africa,
care castiga 80 de centi pe zi, vor renunta la aceasta meserie,
trecand la ceva mai profitabil.
Asadar, s-ar putea ca un baton de ciocolata sa creasca de la 1
ron la 40 – 50, sau chiar mai mult.
Foarte afectati vor fi si pasionatii de moccacino, capucino sau
alte sortimente de cafea, amestecate cu cacao.
Bomboane de ciocolata, de lux
Desi ar trebui sa ne ingrijoram, exista si vesti bune:
producatorul de ciocolata Mars a investit 10 milioane de dolari in
analizarea genomului de cacao si cultivarea acestuia intr-un mod
cat mai eficient posibil.
Poate pe termen scurt este o investitie mare, dar pe termen lung
ar putea deveni o adevarata mina de aur.
Principala problema in cultivarea de cacao o reprezinta
dezvoltarea de ciuperci ce afecteaza drastic productia. Infectarea
cu ciuperci a afectat cu aproximativ 700 de milioane de dolari pe
an, industria producatoare de cacao, in ultimii 15 ani.
Ramane de vazut daca tehnologia va reusi sa readuca productia pe
o linie plutitoare, in fata consumului din ce in ce mai mare, sau
vom fi nevoiti sa platim pentru
un cub de ciocolata, greutatea lui in aur.