În pîntec: Animale de excepţie
Pinguinii
Supravieţuind într-unul din cele mai reci medii de pe pămînt, pinguinii imperiali masculi oferă suprema probă de dragoste petrecînd două luni în luptă cu foamea, vînturile năprasnice şi gerul, totul pentru a-şi proteja micuţii embrioni înainte de a ecloza. ţinut la căldură în membrana specială pentru clocit care atîrnă de abdomenul tatălui său, embrionul de pinguin poate semnala că are nevoie de ajutor făcînd balonaşe. Senzorii speciali aflaţi în membrana tatălui simt aceste baloane, iar pinguinul matur pompează un surplus de sînge în membrană pentru a administra mai multă căldură puiului.
Viespile parazite
O viespe parazit femelă îşi înfige acul într-o omidă, injectîndu-şi propriile ouă sub pielea acesteia. Un virus aflat în ADN-ul ouălor de viespe destabilizează sistemul imunitar al omizii, astfel că ouăle de viespe sînt protejate în faţa mecanismelor de apărare ale omizii. După ce se hrănesc cu sîngele plin de substanţe nutritive al omizii-gazdă, larvele îşi folosesc dinţii minusculi pentru a-i despica acesteia pielea. Omida-gazdă formează un cocon în jurul larvelor pentru a le proteja pînă ajung la maturitate, păzindu-le pînă cînd va muri de inaniţie.
Cangurii
După numai cîteva săptămîni petrecute în uter, micuţul fetus de cangur porneşte singur în călătoria din pîntec spre marsupiu. Avînd dimensiunea unui jeleu colorat, cangurul este surd, dar urechea interioară îl ajută să facă diferenţa între sus şi jos. Este orb, dar nasul său este plin cu senzori pentru a mirosi traseul. Puiul de cangur îşi va petrece următoarele şase luni hrănindu-se în interiorul marsupiului matern înainte să facă primele salturi în lumea exterioară.
Documentar – duminică, 21.00, National Geographic