În lume au loc 15 milioane de nașteri premature, anual

04 05. 2012, 12:20

15 milioane de bebeluși sunt născuți prematur în fiecare an, în lume, iar 1,1 milioane dintre aceștia mor la scurt timp după naștere.

Astfel, nașterea prematură a devenit a doua cea mai frecventă cauză a decesului în cazul copiilor cu vârste sub 5 ani, potrivit unui studiu global.

Bebelușii care supraviețuiesc nașterilor premature rămân de obicei cu dizabilități sau se confruntă cu probleme de sănătate grave, între care infecții, deficiențe respiratorii, de vedere sau de auz, leziuni cerebrale etc.

Efortul a 50 de organizații de a atrage atenția asupra necesității amplificării cercetărilor și găsirii unor strategii pentru prevenirea nașterilor premature s-au concretizat în cadrul unui program numit „Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth”. Potrivit raportului acestor organizații, unul din zece bebeluși este născut înainte de termen, iar rata natalității premature este în creștere la nivel global.

15 milioane de bebeluși sunt născuți prematur

„Chiar dacă intervenim în diferite țări ale lumii, acțiunile de prevenire funcționează doar în 8% din cazuri, ceea ce înseamnă că vom avea în continuare 13,8 milioane de nașteri premature anual. Raportul nostru semnalează că nașterile premature reprezintă o problemă de sănătate majoră la nivel global și că trebuie să luam măsuri în acest sens”, a declarat Craig Rubens, director executiv GAPPS, care a contribuit la întocmirea raportului.

Dintre cele 11 țări în care rata nașterilor premature depășește 15 procente, 9 se află în Africa. În medie, în țările sărace, 12% dintre bebeluși sunt născuți prea devreme, comparativ cu 9%, procentul înregistrat în țările cu locuitori care au venituri mai mari.

SUA și Brazilia se află în topul primelor zece țări în care au loc cel mai des nașteri premature. În SUA, cam unul din nouă bebeluși este născut înainte de termen.