In 2030, calatoria de la Londra la Sydney va dura mai putin de doua ore!
Cel putin acesta este visul magnatului indian Michiel Mol, co-proprietar al echipei de Formula 1 India Force, si al companiei aviatice olandeze KLM. Acestia au semnat o intelegere pentru dezvoltarea unei aeronave capabile sa dezvolte o viteza de 22.000 de km/h.
Dezvoltatorii aeronavei sunt siguri de succesul lor si estimeaza ca aceasta va deveni operationala pentru zborurile comerciale intre 15 si 20 de ani.
Mol (in imagine, in dreapta), un olandez de 42 de ani, estimeaza ca prima generatie a aeronavei, Linx, va atinge o viteza de 3.500 km/h si va putea sa faca patru curse pe zi. Aeronava va fi construita de compania californiana XCOR Aerospace, care va livra primul exemplar in primavara viitoare.
Din cauza acceleratiilor mari, pasagerii vor tebui sa faca cateva teste fizice inainte de a le fi permisa calatoria, insa, in cazul in care le vor trece, isi vor putea spune cu mandrie „astronauti”, pentru ca zborul va avea loc la o altitudine de 100 de kilometri, la limita atmosferei. In ceea ce priveste pretul unei astfel de calatorii, Mol a anuntat ca acesta va fi comparabil cu cele mai ieftine bilete pentru Concorde, inainte ca acesta sa-si inceteze zborurile in 2003, adica putin peste 7.000 de euro.
In luna iunie au fost facute publice planurile unui potential rival, Hypermach SonicStar, un avion de clasa business capabil sa dezvolte o viteza de 4.300 km/h, adica dublul vitezei de croaziera a Concorde. Acesta ar fi capabil sa zboare la altitudinea de 20 de kilometri, permitand pasagerilor sa vada curbura pamantului. Durata estimata a calatoriei Londra – Sydney este de „doar” trei ore si jumatate.
Nici EADS, parintii Airbus-ului nu au stat cu mainile in san, compania anuntand primul sau proiect hipersonic, un avion cu trei motoare capabil sa dezvolte o viteza de 5.000 de km/h – de patru ori viteza sunetului.