Datoria externa totala a urcat in trimestrul al treilea cu un pas record, de 5 miliarde de euro, ajungand astfel la un nou varf, de 53,2 miliarde de euro, arata datele BNR.
Bancile si, intr-o masura mai redusa, companiile au fost cele care au alimentat cresterea datoriei, in timp ce sectorul public si-a ajustat usor pozitia externa.
"Suma de 5 miliarde de euro atrasa in trimestrul al treilea, care a fost marcat de criza lichiditatilor pe plan mondial, este un semn bun pentru Romania. Arata ca nu avem probleme la atragerea de finantari", spune Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
El explica tendinta bancilor de a se imprumuta pe termen scurt (soldul acestor datorii a ajuns la 8,6 miliarde de euro) prin necesitatile de acoperire a rezervelor minime obligatorii, insa evolutia nu este ingrijoratoare, in conditiile in care finantarile sunt acordate chiar de actionarii straini, astfel ca nu exista riscul aparitiei unei presiuni la rambursare la un moment dat.
BNR nu a publicat si date privind serviciul datoriei sau indicatori privind acoperirea datoriei prin luni de exporturi sau prin rezerva valutara. Oricum, nivelul datoriei externe urca rapid, iar daca in ultimul trimestru s-ar mentine ritmul din trimestrul al treilea, in decembrie ar putea sa ajunga la peste 58 de miliarde de euro, respectiv aproape jumatate din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2007.
Adancirea datoriei externe din trimestrul al treilea a fost cu 10% mai mare decat cea din perioada aprilie-iunie. In primele trei luni ale anului datoria externa crescuse mult mai incet, cu 2,1 miliarde de euro.