Impactul celor 400 mil € incasate de salariatii BCR,asupra economiei

02 11. 2006, 09:24
Cea mai buna afacere de dupa Revolutie - profitul de 2.000% facut de salariatii si pensionarii BCR prin achizitia la pret preferential a actiunilor bancii - va bulversa piata imobiliara si consumul. Este putin probabil ca acesti bani sa mearga in actiuni sau fonduri mutuale. Norocosii de

Cea mai buna afacere de dupa Revolutie – profitul de 2.000% facut de salariatii si pensionarii BCR prin achizitia la pret preferential a actiunilor bancii – va bulversa piata imobiliara si consumul. Este putin probabil ca acesti bani sa mearga in actiuni sau fonduri mutuale. Norocosii de la BCR au insa in acest moment o dilema: sa ia banii cash oferiti de Erste sau sa primeasca actiuni Erste de pe bursa vieneza?

Ce ar trebui sa faca salariatii cu actiunile BCR?

Salariatii BCR au o alegere destul de grea de facut in privinta a ceea ce ar trebui sa faca cu actiunile BCR, austriecii de la Erste prezentandu-le trei variante prin care pot ceda bancii austriece actiunile pe care le detin la BCR.

Acestia au de ales intre a primi acum banii pe actiuni sau a mai astepta un an, conditie in care vor incasa probabil mai mult. In cea de-a doua varianta, salariatii pot primi, in schimbul actiunilor BCR, actiuni Erste pe care le vor putea vinde pe Bursa, dar doar peste un an. Erste intentioneaza sa se listeze la Bucuresti.

Mai exista si o a treia varianta, de mijloc, in cadrul careia salariatii pot alege sa primeasca acum jumatate din contravaloarea actiunilor BCR in bani si cealalta jumatate in actiuni Erste, pe care, la fel, nu le vor putea vinde timp de un an.

Actiunile Erste Bank au crescut puternic in ultimele saptamani, fiind cotate ieri dupa-amiaza la 53,35 euro/actiune. La acest pret, oferta de schimb a 6 actiuni BCR contra unei actiuni Erste este echivalenta cu 8,9 euro/actiune, cu aproape 40% mai mult decat oferta cash, de 6,5 euro/actiune.

Pentru un detinator de actiuni care nu are o nevoie urgenta de lichiditati oferta de a primi banii lichizi este destul de tentanta, mai ales ca angajatii BCR isi pot vinde actiunile la un pret de peste 20 de ori mai mare decat cel la care au achizitionat actiunile.

Un potential castig de inca 40% intr-un an peste cei 6,5 euro/actiune nu ar fi insa de neglijat, astfel ca salariatii care nu au o nevoie urgenta de bani pot alege conversia in actiuni Erste, mai ales ca acestea sunt creditate de analistii internationali cu perspective de crestere in perioada urmatoare.

Analistii de la Societe Generale si cei de la Dresdner Keinwort recomanda cumpararea actiunilor Erste, in timp ce analistii de la Raiffeisen au modificat recent recomandarea de la „cumpara” la „pastreaza” dupa ce titlurile Erste au crescut cu 30% in ultimele patru luni si jumatate.

In cadrul celei de-a treia variante propuse salariatilor, acestia pot converti toate actiunile BCR in actiuni Erste, insa au posibilitatea de a vinde acum jumatate din ele catre Erste la 45,9 euro/actiune, ceea ce echivaleaza cu incasarea a 7,65 de euro pentru o actiune BCR. Cealalta jumatate din actiuni va putea fi vandua pe Bursa dupa un an. In cadrul acestei variante, actionarii pot estima ca vor incasa un pret mediu de 8,275 euro pentru o actiune BCR.

Aceasta oferta ar putea fi cea mai potrivita pentru un salariat care nu are nevoie in prezent de toti banii pe actiunile BCR sau pentru un actionar BCR care vrea sa castige mai mult decat oferta cash, dar vrea sa isi protejeze o parte din bani impotriva riscului ca actiunile Erste ar putea sa scada.

Cat vor incasa pentru actiunile BCR cei care vor alege sa le converteasca in actiuni Erste va fi cunoscut tocmai peste un an, cand acestia vor putea sa isi vanda actiunile si cand cotatia actiunilor Erste ar putea fi mai mare sau mai mica decat in prezent.

Salariatii care nu isi vor vinde actiunile in cadrul ofertei Erste risca sa ramana actionari captivi in banca, adica sa le fie mult mai greu sa gaseasca un cumparator. Desi in contractul de privatizare Erste s-a obligat sa listeze banca, listarea ar putea sa nu se mai produca in cazul in care Erste le va convinge si pe SIF-uri sa ii cedeze pachetele de actiuni pe care le detin.

Pe piata au circulat informatii asupra existentei unor negocieri intre SIF-uri si Erste in privinta pachetelor de actiuni BCR, insa reprezentantii SIF-urilor au negat aceste informatii. Vlad Nicolaescu

Angajatii BCR ar putea antrena un miliard de euro pe piata imobiliara

Daca majoritatea angajatilor BCR ar folosi banii ca avans pentru achizitionarea unui apartament nou sau a unei case cu o valoare de circa 100.000 de euro, volumele monetare puse in miscare pe piata imobiliara ar depasi un milliard de euro.

Angajatii care vor primi pe actiunile pe care le detin valoarea medie de 35.000 de euro care revine celor 11.000 de angajati, pot cumpara o garsoniera intr-un bloc vechi dintr-o zona semicentrala a Bucurestiului sau chiar un apartament de doua camere in Timisoara sau Cluj.

Dar, totodata, acestia pot folosi banii pentru achitarea unui avans, dupa care prin contractarea unui credit de circa 100.000 de euro, pot accesa o casa sau un apartament cu doua sau chiar trei camere intr-unul dintre ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti, sau un apartament de patru camere sau o casa in provincie. Peste 20% dintre angajatii BCR lucreaza in Bucuresti.

Analistii de pe piata nu sunt atat de optimisti asupra numarului de angajati care isi va indrepta atentia spre piata imobiliara, insa volumul monetar care va ajunge pe aceasta piata va fi totusi de ordinul sutelor de milioane.

„Este normal ca un influx de capital de asemenea anvergura sa aiba un impact si pe piata imobiliara. Preconizam ca cel putin o treime dintre cei 11.000 de angajati ai BCR, daca nu chiar mai mult, vor alege sa investeasca in aceasta piata. Fie vor cumpara direct, fie vor apela la credite avantajoase, putand sa-si permita acum achitarea avansului, cel putin”, spune Radu Lucianu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

Achizitionarea unei locuinte in Bucuresti este, la ora actuala, una dintre cele mai bune oportunitati de afaceri, care poate aduce profituri de 15% pe an si chiar mai mari, tinand cont de ritmul de crestere al pretului la locuinte in Bucuresti.

In multe dintre ansamblurile rezidentiale anuntate pe piata, pretul de vanzare a locuintelor creste cu circa 30% in momentul finalizarii, fata de pretul la care sunt lansate, in stadiul de fundatie.

Acesta este principalul motiv pentru care mai multe fonduri de investitii straine au intrat pe piata locala unde au achizitionat sute de apartamente care in marea majoritate vor fi revandute sau inchiriate.

„Oamenii vor sti cel mai bine ce vor face cu banii. Depinde de fiecare persoana, dar piata noastra de imobiliare se gaseste in plin proces de maturizare, drept pentru care investitiile de acest gen sunt mult mai sigure pe termen lung, fata de alte tipuri de investitii”, a mai spus reprezentantul Eurisko. Cristi Moga

Sperante reduse ca banii salariatilor BCR sa mearga pe Bursa si in fonduri mutuale

Sansele ca salariatii care-si vor vinde actiunile detinute la BCR sa investeasca banii pe Bursa sau in fonduri mutuale sunt reduse, spun atat brokerii, cat si managerii de fonduri de pe piata.

Conversia actiunilor BCR in actiuni Erste si listarea acesteia pe BVB ar putea aduce un business pentru brokeri din vanzarea actiunilor Erste preluate de salariati. Aceasta nu se va intampla insa mai devreme de un an.

„Toate variantele inaintate pentru salariati presupun un discount de aproximativ 15%, ceea ce ar putea determina ca unii sa accepte plata cash. Personal, cred ca sansele investirii banilor obtinuti cash de catre salariati in actiuni la Bursa sunt reduse”, spune Mihaela Baciu, presedintele societatii de brokeraj Vanguard. Brokerii considera ca banii pe care ii vor incasa salariatii vor fi folositi pentru imbunatatirea vietii familiilor lor, prin achizitii mai degraba pe piata imobiliara sau cea auto.

„Eu daca as fi membru al unei familii care sa nu aiba pana in prezent experienta pe piata de capital nu as fi tentat sa investesc pe Bursa. Probabil banii vor merge mai ales pe imobiliare sau pe piata auto”, spune Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj. El considera ca pretul pe care Erste il da salariatilor pentru actiunile lor este un pret „cinstit”.

Un impact mai puternic asupra Bursei este asteptat sa aiba prezentarea de catre Erste a unei oferte certe si catre SIF-uri, in prezent cei mai importanti actionari minoritari ai BCR.

„Pentru SIF-uri nu s-a facut inca o astfel de oferta. Impactul asupra Bursei ar trebui , cel putin teoretic, sa fie determinat de realizarea unei oferte certe pentru actiunile BCR detinute de SIF-uri”, a spus Mihaela Baciu.

Nici piata fondurilor mutuale nu este asteptata sa fie intre „beneficiarele” banilor pe care ii vor primi salariatii BCR. „S-ar putea ca o parte a banilor sa se indrepte si spre fonduri mutuale, dar nu acesta va fi motorul cresterilor pentru aceasta piata. Motorul cresterilor va fi performantele pe care fondurile le vor raporta, comparativ cu randamentele pe care le ofera celelalte alternative de plasament de pe piata”, a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a fondurilor mutuale a Bancii Transilvania. El a adaugat ca o influenta deosebita asupra pietei fondurilor mutuale o va avea mai ales trendul descendent pe care se afla dobanzile bancare. Catalin Ciocan

Banii salariatilor impulsioneaza un consum si asa umflat

Banii primiti de salariatii BCR, adica maximum 412 milioane de euro, vor reprezenta un soc pentru consum si inflatie, spun analistii.

Daca toti salariatii BCR vand titlurile pe care le au la banca (8% din capitalul BCR), suma adunata va intra direct in economie, iar principala tinta va fi consumul imediat, la fel cum a aratat-o experienta de pana acum.

„Este foarte putin probabil ca banii salariatilor de la BCR sa mearga in investitii de capital sau in alte destinatii asemanatoare. Experienta arata ca banii vor merge in principal in consum si real estate”, spune Florin Citu, economist-sef la ING Bank.

Consumul reprezinta motorul principal de crestere al economiei de circa 3-4 ani, de cand cresterile salariale si accesul mai usor la credit au stimulat puternic cererea de pe piata interna. In aceasta perioada, consumul privat a crescut in fiecare an cu peste 10%, in conditiile in care cresterea medie a economiei a fost de circa 5,5%-6%.

Cu alte cuvinte, consumul a crescut de doua ori mai rapid decat economia in ansamblu, tendinta care, desi atenuata, se va pastra si in perioada urmatoare, dupa cum arata prognozele economice.

„Banii veniti de la Erste pentru actiunile salariatilor BCR pot fi priviti, intr-o anumita masura, ca o majorare salariala”, spune Florin Citu.

Intr-adevar, daca toti salariatii BCR isi vand titlurile pe care le detin la banca, suma de 412 milioane de euro este echivalenta cu o majorare salariala de 40%-45% pentru fiecare din cei 4,6 milioane de salariati din economia romaneasca.

In aceste conditii, exista o presiune inflationista ce nu poate fi neglijata, considera Citu.

Anul trecut, introducerea cotei unice de impozitare a lasat in buzunarele persoanelor fizice o suma asemanatoare, estimata la jumatate de miliard de euro. Prin intermediul consumului (facut de persoanele fizice), dar si prin investitii (facute mai mult de companii, care au beneficiat si ele de relaxarea fiscala, cu sume mai mari decat populatia), banii lasati in economie au stimulat cresterea acesteia cu circa un punct procentual, spuneau atunci diverse estimari facute de analisti.

In acelasi timp, banii lasati in economie au dus la corectarea si, apoi, la ratarea tintei de inflatie, tot din cauza consumului, care a majorat cererea de bunuri si a crescut preturile.

La fel ca la introducerea cotei unice, valul de bani de la Erste ar putea avea efecte asemanatoare: poate aduce circa jumatate de punct procentual la cresterea economica, dar si o tensiune pentru inflatie.

Mihai Bobocea
Ziarul Financiar