Un studiu de la Karolinska Institutet din Suedia arată că imaginația noastră ar putea afecta modul în care experimentăm lumea mai mult decât am crede. Ceea ce ne imaginăm că auzim sau vedem „în capul nostru” poate schimba percepția noastră reală.
Studiul aduce lumină asupra unei chestiuni clasice în psihologie și neuroștiințe – modul în care creierul nostru combină informații provenind de la diferite simțuri.
„De multe ori credem că lucrurile pe care ni le imaginăm și lucrurile pe care le percepm sunt în mod clar disociabile în mediu”, spune Christopher Berger, doctorand la Departamentul de Neuroștiință și principalul autor al studiului. „Cu toate acestea, ceea ce ne arată studiul este că imaginarea unui sunet sau a unei forme schimbă modul în care percepem lumea din jurul nostru, în același mod în care acest sunet sau acea formă ar face-o.”
Studiul constă într-o serie de experimente care fac uz de iluzii în care informațiile senzoriale de la un simț schimbă sau distorsionează percepția unei persoane asupra altui simț.
Conform oamenilor de știință, rezultatele studiului pot fi utile în înțelegerea mecanismelor prin care creierul nu reușește să facă distincția între gând și realitate în anumite tulburări psihice, cum ar fi schizofrenia. Un alt domeniu ar putea fi cercetările legate de interferențele computerului asupra creierului, unde imaginația paralizată a anumitor persoane este folosită pentru a control dispozitive virtuale și artificiale.