Iliescu, Basescu, Talpes, Pascu si Medar au stiut de centrele CIA

08 06. 2007, 16:09
Ion Iliescu, Traian Basescu, Ioan Talpes, Ioan Mircea Pascu si Sergiu Tudor Medar sunt citati în raportul Marty drept persoanele care au avut cunostinta, au autorizat sau au raspuns pentru rolul jucat de România în operatiunile CIA legate de centrele secrete de detentie în perioada 2003 -

Ion Iliescu, Traian Basescu, Ioan Talpes, Ioan Mircea Pascu si Sergiu Tudor Medar sunt citati în raportul Marty drept persoanele care au avut cunostinta, au autorizat sau au raspuns pentru rolul jucat de România în operatiunile CIA legate de centrele secrete de detentie în perioada 2003 – 2005.

Documentul prezentat vineri de raportorul Consiliului Europei, senatorul elvetian Dick Marty, îi citeaza explicit pe fostul presedinte Ion Iliescu (care a detinut functia pâna la 20 decembrie 2004), actualul presedinte Traian Basescu (începând cu 20 decembrie 2004), fostul consilier prezidential pentru securitate nationala Ioan Talpes (pâna la 20 decembrie 2004), fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu (tot pâna la 20 decembire 2004) si pe fostul sef al Directiei de informatii a armatei Sergiu Tudor Medar.

Prin colaborarea cu CIA într-un cerc foarte restrâns, conducerea româna a serviciilor de securitate nationala si informatii militare „a scurt-circuitat efectiv mecanismele clasice de control democratic”, afirma Marty, adaugând ca nici Iliescu, nici Talpes nu i-au informat despre parteneriatul cu CIA pe membrii CSAT „care nu aveau nevoie sa stie”. Raportul adauga ca majoritatea oficialilor civili din Guvernul român nu au avut cunostinta, în acel moment, despre parteneriat, nici directorii serviciilor de informatii civile, SRI si SIE nefiind informati asupra acestui subiect.

„Ni s-a spus ca persoanele de încredere din partea militara, ministrul Apararii Pascu si general-locotenentul Medar, au ascuns activitati operationale importante de oficiali superiori din Armata si structurile influente carora le erau subordonati. Confrom surselor noastre, «cooperarea cu America în contextul» cadrului NATO a fost folosita ca perdea de fum în spatele careia au fost ascunse operatiunile din programul CIA”, afirma raportul.

Rolul lui Medar merita o atentie speciala, apreciaza Dick Marty, adaugând ca acesta este singurul dintre cei citati care a colaborat atât cu Iliescu, cât si cu Basescu. „Medar a ramas director al unitatii J2 înca un an dupa preluarea puterii de catre Basescu, la 20 decembrie 2004”, adica în perioada în care raportorul CoE crede ca au avut loc activitatile CIA, în noiembrie sau începutul lunii decembrie 2005.

El adauga ca merita comentata relatia apropiata dintre Medar si actualul presedinte, Traian Basescu. „Când Basescu a preluat functia, în decembrie 2004, primul decret prezidential i-a acordat lui Sergiu Tudor Medar gradul de general de trei stele. În 2005, Basescu l-a numit pe Medar consilier pentru securitate nationala, iar în 2006 l-a selectat ca prim-director al Directiei de Informatii Nationale. Relatiile de încredere, loialitate si familiaritate sunt vitale pentru pastrarea secretului, asa cum precizeaza politica de securitate a NATO” , afirma raportul.

Ioan Talpes, fost consilier prezidential pentru securitate nationala, a fost un personaj important în programul CIA, înca de la începerea acestuia. „Conform surselor noastre, Talpes a ghidat fiecare decizie a lui Iliescu în legatura cu armonizarea cu cadrul NATO si relatiile bilaterale cu Statele Unite; a fost sugerat chiar ca Talpes este unul dintre cei care au initiat ideea punerii la dispozitia SUA a facilitatilor de pe teritoriul României (…)”, adauga raportul. Marty afirma ca, dupa decembrie 2004, desi Talpes nu a mai ocupat functia de consilier pentru securitate nationala, el a devenit rapid presedintele Comisiei senatoriale pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala, ceea ce înseamna ca a exercitat cel putin un nivel teoretic de supraveghere parlamentara asupra succesorului sau în functia de consilier.

„Câteva dintre sursele noastre românesti au comentat ca s-au simtit mândre ca au fost capabile sa ofere asistenta Statelor Unite în ceea ce priveste încarcerarea unor teroristi cu valoare informativa mare, nu numai ca un gest al sentimentelor proamericane, ci si deoarece credeau ca este «în interesul româniei»”, adauga raportul.

„Cei implicati în program si-au reamintit povesti despre felul în care Statele Unite si-au exprimat recunostinta fata de contributiile lor individuale de-a lungul anilor: unii oficiali români au fost invitati la sediul central al CIA de la Langley, unde au primit dovezi de recunoastere; multi s-au întâlnit cu personalitati importante din administratia Bush, în tara si în strainatate; si cel putin un grup de delegati de nivel înalt de la Bucuresti a primit multumiri personale de la presedintele George W. Bush în Biroul Oval”, precizeaza raportul.

Mediafax