Ii batem pe ucrainieni?

27 03. 2002, 08:14
România n-a mai cîstigat vreun meci de aproape 7 luni, de la acel 2-0 cu Ungaria. Pentru "amicalul" de astazi cu Ucraina, "tricolorii" au fost întîmpinati ieri la Constanta de lapovita si ninsoare În ciuda vremii cîinesti, Iordanescu si-a scos trupa la un antrenament de o ora pe "Vointa",


România n-a mai cîstigat vreun meci de aproape 7 luni, de la acel 2-0 cu Ungaria. Pentru „amicalul” de astazi cu Ucraina, „tricolorii” au fost întîmpinati ieri la Constanta de lapovita si ninsoare

În ciuda vremii cîinesti, Iordanescu si-a scos trupa la un antrenament de o ora pe „Vointa”, dar l-a declarat închis presei si n-a dat detalii în privinta formulei de start. Oaspetii au sosit pe Litoral aseara fara vedeta Milanului, Sevcenko, dar cu o suita de jucatori care au evoluat anul acesta în Liga Campionilor

A fost Franta, urmeaza Ucraina. Ca adversar al „nationalei” române, campioanei mondiale îi succede formatia vesnic abonata la baraje pierdute. E o diferenta de calibru care ne da ragazul sa ne întrebam: da’ noi cînd mai batem pe cineva?

Statistica spune ca de pe 5 septembrie 2001, deci de aproape 7 luni, România n-a mai cunoscut gustul victoriei. Ultima raza de soare pe ulita noastra a venit dinspre Budapesta, de la acel 2-0 cu Ungaria. Au urmat cenusiul 1-1 cu Georgia (la Bucuresti), dubla dureroasa cu Slovenia (1-2 la Ljubljana si 1-1 în Ghencea), apoi amicalele acestui început de an: 1-2 cu Grecia si 2-2 cu Norvegia la nivel de reprezentative B si, luna trecuta, enigmaticul 1-2 de pe „Stade de France”.

Cine e Ucraina si ce vrea ea? Pîna nu demult, Ucraina se traducea prin „echipa lui Lobanovski”. Vreme de un deceniu, dupa destramarea Uniunii Sovietice, „ursul din Kiev” a fost si mama, si tata pentru fotbalul celei de-a doua tari – ca forta – desprinse din mamutul URSS. Dar „zbornaia” imaginata de Lobanovski n-a reusit sa prinda vreun turneu final. Cel mai aproape a fost în ultimele doua campanii: Euro 2000 – baraj pierdut cu Slovenia, CM 2002 – baraj pierdut cu Germania. În fond, iata ca în afara de granita de sud-est si de nord mai avem ceva în comun cu Ucraiana: si unii, si altii l-am facut mare pe Katanec!

Istoria confruntarilor fotbalistice e scurta: i-am batut cu 1-0 în prelungiri (gol Ciobotariu) la turneul din Cipru, în februarie 2001. În rest, nimic. Doar interminabilele „meciuri” ale diplomatilor pentru Insula Serpilor…

STATISTICA

O singura confruntare

„Nationalele” României si Ucrainei s-au întîlnit o singura data, pe teren neutru, în Cipru. Atunci au cîstigat ai nostri dupa prelungiri

România – Ucraina 1-0 – dupa prelungiri (amical)

Luni 26 februarie 2001, stadion New GSP – Nicosia, 60 de spectatori

A marcat: Ciobotariu (99)

România: Prunea – Radoi, Prodan, Ciobotariu – Fl. Dumitru, Tames (74 Maldarasanu), Ghioane, Mara – Trica (57 Aliuta) – V. Moldovan (59 Mihalcea), M. Niculae. Antr. Ladislau Boloni

Ucraina: Sovkovski (74 Levitki) – Parfionov, Vasciuk, Golovko, Granovski (57 Nesmasni) – Iaskin, Prizetko, Kardas (56 Timosciuk), Snitko (46 Svistunov) – Vorobei, Melascenko. Antr. Valeri Lobanovski

Bilant România – Ucraina 1 1 0 0 1-0

Bilant all-time al „nationalei” române

558 245 140 173 938-760

Jucam în rosu

Fotbalistii români nu vor juca asta-seara în obisnuitele tricouri galbene, ci în cele rosii, de rezerva. Asta deoarece ucrainenii vor evolua echipati în galben-albastru. „Tricolorii” spera sa scape de ghinioanele care le-au avut în meciurile în care au jucat îmbracati în rosu. Iordanescu si-a amintit ca la 1-1 cu Tunisia în CM ’98 România a evoluat tot în rosu. La fel ca în tragicul 2-2 cu Suedia de la CM ’94 (pierdut la penaltyuri), pe care Generalul nu l-a mai nominalizat.

Ganea i-a cerut scuze lui Nitulescu

Ionel Ganea l-a sunat luni seara pe fostul vicepresedinte al Universitatii Craiova, Jean Nitulescu, pentru a-i cere scuze pentru eroarea facuta în cadrul conferintei de presa din aceeasi zi. Atacantul lui VfB Stuttgart l-a acuzat din greseala pe Nitulescu, pe care l-a confundat cu Gheorghe Nedelescu, ca împreuna cu George Ilinca i-a cerut, pe vremea cînd juca la Craiova, sa piarda meciul cu Rapid.

Repetitie generala

Conducerea clubului Farul a facut eforturi deosebite pentru ca meciul România-Ucraina sa fie organizat la standarde internationale. Pentru a se convinge ca toate lucrurile sînt puse la punct, presedintele Peniu a condus aseara o repetitie generala, cu prilejul careia au fost verificate instalatia de nocturna si generatorul de curent. În incinta stadionului au fost montate si toalete ecologice.

„Tricolorii revin acasa la Hagi”

Afisul meciului din aceasta seara a fost realizat în tipografiile patronului FC Farul, Gheorghe Bosînceanu. „Tricolorii revin acasa la Hagi” este titlul unui colaj de imagini care are pe fundal galeria alb-albastra a echipei de pe Litoral. Prim-planul e tinut de cîtiva jucatori reprezentativi din „nationalele” României si Ucrainei.

Surkis vine astazi cu avionul personal

Dintre cele 60 de locuri rezervate personalitatilor ucrainene la tribuna oficiala a stadionului „Gheorghe Hagi” 36 vor fi ocupate de comandoul condus de patronul lui Dinamo Kiev, Grigori Surkis. Acesta va sosi astazi cu avionul sau personal direct la Constanta, fiind însotit de un grup impresionant de oameni de afaceri.

UEFA decide mîine tintarul

Forul european va stabili mîine, la sediul sau din Nyon, programul grupei a doua a preliminariilor Euro 2004, din care face parte si reprezentativa României. Este vorba de o tragere la sorti ce se va tine începînd cu 13:00, ora Bucurestiului. Aceasta intervine dupa ce, pe 11 martie, în Luxemburg, responsabilii „tricolorilor”, Danemarcei, Norvegiei, Bosniei-Hertegovina si ai tarii gazda n-au reusit sa se puna de acord asupra tintarului.

Sursa: www.prosport.ro