Igiena urechilor

16 01. 2002, 22:03
Urechea este un organ foarte sensibil. Conductul auditiv al cainelui este in forma de L si are o adancime mare, ceea ce favorizeaza stagnarea secretiilor, a umezelii si a impuritatilor in zonele profunde ale urechii. Din aceste motive, curatarea corecta si verificarea regulata a

Urechea este un organ foarte sensibil. Conductul auditiv al cainelui este in forma de L si are o adancime mare, ceea ce favorizeaza stagnarea secretiilor, a umezelii si a impuritatilor in zonele profunde ale urechii. Din aceste motive, curatarea corecta si verificarea regulata a urechilor sunt elemente esentiale pentru a limita riscul aparitiei sau agravarea unei infectii.

Stapanii trebuie sa fie atenti, in mod special, atunci cand au un caine care face parte din rasele cu urechi grele, atarnande si „garnisite” cu par abundent (Spanieli, Teckel, Setteri etc.), sau apartine raselor cu „inclinatie” catre otitele alergice (Terrieri, Ciobanesc German).

Daca pavilionul este greu si acopera conductul auditiv extern, urechea nu se aeriseste corect, ceea ce produce, in timp, diverse forme de otita. Primul gest pe care trebuie sa-l faceti pentru igiena urechilor cainelui dumneavoatra este sa scurtati parul care creste pe fata interna a pavilionului si sa smulgeti, cu mana (putin cate putin, nu smocuri mari odata), firele care obtureaza conductul auditiv.

Apoi, deoarece pentru a preveni aparitia otitelor este esential ca urechile cainelui sa fie permanent curate si uscate, in fiecare saptamana (sau chiar mai des, dupa caz), trebuie sa le curatati, pentru a elimina cerumenul in exces si eventuala umezeala. Cel mai bine este sa folositi produse antiseptice speciale, de uz veterinar. Daca nu gasiti asemenea produse, NU aveti voie sa utilizati alcool, eter, apa oxigenata, tinctura de iod etc.

Mucoasa urechii este foarte sensibila, iar aceste produse sunt prea „agresive” si pot produce grave iritatii, arsuri ori alte efecte nocive. Ca regula generala, intrebati medicul inainte de a folosi un produs care nu este de uz veterinar. Metoda de aplicare a substantei antiseptice de curatire este simpla: turnati in ureche o cantitate de produs, masati usor conductul, pe toata lungimea lui, si lasati cainele sa-si scuture capul.

Apoi, cu o bucata moale de tesatura din bumbac, rasucita in forma de cornet (sau aplicata direct pe deget, in cazul in care dimensiunile urechilor o permit), curatati toate pliurile interioare, vizibile, ale cartilajului, fara a forta patrunderea in adancimea conductului.

Daca aveti un caine de talie mica, puteti folosi betisoarele cu vata, dar nu este o solutie prea buna: exista riscul ca vata sa se desprinda de pe suport si sa blocheze conductul, sau, mult mai important, puteti rani grav urechea animalului. Cel mai bine este sa rugati medicul sa va arate cum sa procedati.

Daca observati ca urechile cainelui au devenit rosii, dureroase, sunt mai fierbinti, miros urat, iar cainele si le scarpina, duceti imediat animalul la medic, pentru a preveni agravarea afectiunii. In ceea ce priveste varsta la care demarati „procedurile” de mai sus, aflati ca trebuie sa curatati si sa verificati periodic urechile cainelui dumneavoastra, incepand chiar din ziua in care l-ati achizitionat.