Nerespectarea normelor elementare de igiena în spațiile publice, precum utilizarea sapunului lichid și a prosoapelor de hârtie poate duce la contaminarea cu afecțiuni grave precum hepatita A, meningita sau diareea infecțioasa.
Conform normelor europene, utilizarea corecta a echipamentului de igiena consta în spalarea pe mâini folosind sapunul lichid, urmata de ștergerea mâinilor folosind prosoapele din hârtie, aceasta fiind cea mai eficienta modalitate de înlaturare a bacteriilor și de pastrare a unui mediu igienic în spațiile publice. Alte modalitați de ștergere presupun utilizarea prosopului de bumbac sau uscarea folosind aparate de aer cald, însa acestea din urma nu pot asigura eliminarea totala a microbilor și bacteriilor.
În primele șase luni ale anului 2007, la nivel național, s-au înregistrat 8.609 cazuri de boli diareice acute (BDA), conform datelor facute publice de Centrul Național Științifico-Practic de Medicina Preventiva. Printre cauzele principale ale raspândirii BDA se numara insuficiența cunoștințelor igienice elementare ale populației, nerespectarea igienei personale sau salubrizarea insuficienta a localitaților.
Hepatita A este cea mai raspândita boala care poate fi contactata în spațiile publice și aglomerate, este un indicator precis al gradului de educație igienica a populației. În anul 2004 s-au înregistrat 10.366 cazuri de îmbolnaviri cu hepatita A la nivel național. În condiții de igiena sociala ridicata, frecvența îmbolnavirii este de 1 la 100.000 locuitori pe an, în timp ce în cazul unor țari cu nivel scazut de igiena, incidența acestei boli poate fi de 1000 la 100.000 de locuitori pe an.
„Folosirea corecta a normelor elementare de igiena reprezinta un aspect foarte important pentru sanatatea publica, mai ales în condițiile în care zilnic suntem expuși din ce în ce mai mult riscului de contaminare cu bacterii și germeni. Daca românii ar impune respectarea acestor reguli în spațiile publice, am putea reduce în proporție de aproximativ 97% riscurile de îmbolnavire”, a declarat Marian Ivan, General Manager Paper Plus.
Din datele deținute de compania Paper Plus, gradul de dotare a instituțiilor cu facilitați de igiena specifice spațiilor publice este mai ridicat în mediul urban decât în cel rural. De altfel, gradul de informare a populației cu privire la acest aspect este mult mai ridicat la oraș (70%), spre deosebire de sate (30%).
La ora actuala, cel mai înalt grad de dotare cu echipamente care respecta normele europene de igiena, sunt cladirile de birouri, în proporție de aproape 100%, urmate de clinicile și spitalele private precum și locațiile din segmentul HoReCa, acestea asigurând echipamentul corespunzator în proporție de 80%. Cele mai slab dotate locații cu echipamente de asigurare a igienei elementare sunt instituțiile de stat, care coboara la un procent de 45%.