Igiena orala la copii

Apropo.ro / 18.04.2008, 13:02
Cariile si gingivita pot fi evitate daca se iau masuri de igiena orala din timp. Sanatatea orala trebuie formata inca din primii ani.

Cariile si gingivita pot fi evitate daca se iau masuri de igiena orala corecta din timp. Sanatatea orala trebuie formata inca din primii ani de viata si mentinuta tot restul vietii.

Starea sanatatii dintilor copilului este in legatura directa cu sanatatea mamei. Dintii copilului se formeaza inainte de nastere si este necesar ca viitoarea mamica sa aiba o alimentatie echilibrata, plina de vitamine si minerale. Mamica nu trebuie sa aiba nicio problema stomatologica in timpul sarcinii, deoarece orice infectie poate afecta copilul.

Primele masuri de igiena orala la copii

Primele masuri de igiena orala la copii se iau inca din momentul in care nu au iesit dintii. Gingiile se vor curata, dupa fiecare masa, cu un tifon inmuiat in apa. Odata cu aparitia primilor dinti se poate folosi periuta de dinti, cu par moale, si o pasta de dinti, in cantitati mici, fluorurata (speciala pentru copii).

Prima vizita la stomatolog trebuie facuta in jurul varstei de 6 luni pentru un control de rutina din partea medicului. Urmatoarea vizita se face la alte 6 luni dupa aparitia primului dintisor, apoi la sase luni sau chiar mai des. Copilul trebuie sa se invete cu vizita la stomatolog, fara a prinde teama de acesta. Desigur, daca se observa nereguli privind sanatatea orala a copilului, mama poate merge si mai des sau chiar mai devreme la dentist pediatru pentru control.

La varsta de 2 ani copilul poate fi invatat cum sa isi perieze singur dintisorii. Spalarea se recomanda de doua ori pe zi, iar schimbarea periutei de dinti odata la 3 – 4 luni. Invata copilul de mic metodele de periaj corecte si explica-i de ce este bine sa se spele pe dinti. Daca va fi mai usor pentru el, spalati-va in acelasi timp, ca o incurajare.

Produsele de ingrijire orala pentru copii sunt in prezent variate, exista pasta de dinti cu diferite arome, dar si periute de dinti atragatoare (cu animalute, colorate, electrice).

Periajul corect

– se face dupa masa sau gustare;

– se face cu o periuta de dinti moale, cu capul rotunjit si potrivit cavitatii sale bucale;

– se face cu o pasta de dinti ce contine fluoruri (previn si formarea tartrului);

– se face cu periuta la un unghi de 45 de grade, la unirea gingiilor cu dintii. Miscarile vor fi inainte si inapoi, dar si circulare;

– se face fara apasare cu periuta, ci cu miscari usoare;

– se face periind toata suprafata dintilor, limbii dar si a partii inferioare a obrajilor.

Medicul stomatolog pediatru trebuie ales cu grija, sa fie placut, cabinetul sa fie primitor, serviciile medicale sa fie specializate si inovative. In prezent exista clinici stomatologice ce folosesc hipnoza, inhalosedarea (sedarea cu protoxid de azot) pentru a evita necesitatea anesteziei generale si a reduce viziunea falsa a copiilor referitoare la consultul stomatologic.

De asemenea, alimentatia copilului trebuie sa fie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in carbohidrati (prezenti in dulciuri) pentru a preveni imbolnavirea dentitiei.

Daca nu ai dat importanta acestor lucruri, mergi cat mai curand la un control stomatologic cu copilul tau, dupa ce ai ales clinica: Dent Estet, Dental Care, Estetx, Dental Med, etc.