IBM Blue Gene isi dubleaza viteza

Apropo.ro / 07.04.2005, 12:39
IBM Blue Gene isi dubleaza viteza
Supercomputerul si-a dublat recordul inregistrat in urma cu sase luni. Iar cursa pentru masini chiar mai rapide nu s-a incheiat. Supercomputerul IBM BlueGene/L aflat la Lawrence Livermore National Laboratory tocmai a primit o doza proaspata de steroizi. Viteza sa a fost crescuta la

Supercomputerul si-a dublat recordul inregistrat in urma cu sase luni. Iar cursa pentru masini chiar mai rapide nu s-a incheiat.

Supercomputerul IBM BlueGene/L aflat la Lawrence Livermore National Laboratory tocmai a primit o doza proaspata de steroizi. Viteza sa a fost crescuta la fenomenala cifra de 183.5 trilioane de calculatii pe secunda. Aceasta viteza reprezinta dublul recordului de 92 teraflopi, inregistrat in urma cu sase luni.

Nici un alt supercomputer nu se mai apropie de acest record inregistrat de IBM BlueGene/L, desi Sandia National Laboratories intentioneaza sa tripleze performanta sistemului sau Red Storm, de 41.5 teraflopi. Insa BlueGene nu intentioneaza sa se opreasca aici. De fapt, isi va dubla din nou dimensiunea in urmatoarele cateva luni, culminand cu un proiect care intetioneaza sa atinga viteza de 367 teraflopi, catre sfarsitul acestui an.

Pana atunci, insa, IBM se asteapta ca un alt sistem al sau aflat la Lawrence Livermore, numit ASCI Purple, sa atinga o viteza de 93 teraflopi. Astfel acesta va ajunge pe locul doi in lista celor mai puternice supercomputere din lume, impingand supercomputerul japonez Earth Simulator, undeva pe locul 8.

Creat de NEC, Earth Simulator a atras rapid atentia utilizatorilor americani de supercomputere, deoarece poate fi utilizat in industrii precum auto, aerospatiala si medicina. Lipsa de progres in high-end computing din SUA, ameninta competitivitatea SUA. Desi sistemul IBM BlueGene restaureaza suprematia SUA in domeniul supercomputerelor, nu face nimic in ceea ce priveste competitivitatea in industrie, deoarece sistemul este dedicat exclusiv pentru cercetarea secreta a armelor nucleare.

Chiar si dupa ce va obtine si ultimele 131.072 microprocesoare IBM, acesta va avea destul de lucru, a afirmat Dimitri Kuznezov, director al programului Advanced Simulation&Computing in NNSA (National Nuclear Security Administration).

Intr-adevar, cercetatorii de la Livermore insarcinati cu cercetarea armelor nucleare din SUA, spun ca simulariile pe care doresc sa le faca ar dobori si un supercomputer petaflop. Un petaflop reprezinta 1.000 de tereflopi. Simulariile precise atom-cu-atom a ceea ce se intampla in interiorul armelor nucleare ar putea consuma zeci sau sute de petaflopi. Pe masura ce imbatranesc, miezurile de plutoniu ale acestor bombe incep sa emita radiatii.

Acest lucru nu numai ca poate sa afecteze materialele invelitoare, dar ar putea sa transforme arma intr-un lucru inutil. Simularile Livermore sunt facute acum cu aproximatie, fiecare crestere a vitezei sporind acuratetea simularilor.

Sursa: www.businessweek.com, preluat de SmartNews.