Iagudin continua marsul triumfal

Apropo.ro / 22.03.2002, 09:21
Iagudin continua marsul triumfal
Aleksei Iagudin îsi continua seria succeselor din acest an, obtinînd ieri la Nagano si titlul mondial, dupa cel olimpic si cel european Dusmanul sau de moarte, Evgheni Plusenko, campionul lumii de anul trecut, nu a venit la Mondialele din Japonia. Asa ca Iagudin a marsaluit hotarît catre

Aleksei Iagudin îsi continua seria succeselor din acest an, obtinînd ieri la Nagano si titlul mondial, dupa cel olimpic si cel european

Dusmanul sau de moarte, Evgheni Plusenko, campionul lumii de anul trecut, nu a venit la Mondialele din Japonia. Asa ca Iagudin a marsaluit hotarît catre detronarea compatriotului sau, care a urmarit competitia la televizor, de la el de acasa, odihnindu-si piciorul accidentat.

Aleksei si-a reintrat în drepturi, dupa ce în 2001 paruse ca se retrage putin cîte putin, lasîndu-i locul lui Evgheni. La Europene, la Olimpiada si acum, la Mondiale, Iagudin si-a recîstigat, mai presus de toate, renumele de cel mai bun patinator al sfîrsitului anilor ’90.

Prietenii lui, care îl descriu ca fiind un tip distant, spun ca niciodata Aleksei nu a pus atîta pasiune în munca sa asa cum a facut-o în timpul pregatirii pentru Jocurile Olimpice de la Salt Lake City. „Acum problema mea este ca nu pot ajunge mai sus”, a spus, lipsit de orice urma de modestie, proaspatul lider mondial, care acum patru zile a împlinit 22 de ani.

Despre cel nascut la Sankt Petersburg fanii spun ca patineaza cu inima. Sasa a fost un copil foarte bolnavicios si mama sa, Zoia, l-a trimis la patinaj artistic la îndemnul unui doctor. Tatal lui l-a parasit cînd Aleksei avea patru ani si pustiul de atunci, alaturi de mama si bunica sa, a crescut într-un apartament pe care l-a împartit cu alte doua familii. Acum Iagudin traieste în Newington, Connecticut.

L-a avut antrenor pe Aleksei Misin, de care s-a despartit în termeni ostili, iar acum se pregateste cu Tatiana Tarasova. Ieri, Iagudin a fost aproape perfect. „Totusi, m-am simtit cam amortit, puteam sa fac mai multe”, s-a analizat sportivul. Lui Aleksei nu i-a fost foarte usor la Nagano, pentru ca patinatorii din cea mai buna grupa valorica nu au comis nici o greseala flagranta. Pentru programul scurt, el a primit în total sase note maxime.

Medalia de argint a întrecerii de la Nagano a fost cucerita de americanul Timothy Goebel, ocupantul pozitiei a treia de la Olimpiada. Locul al treilea, spre bucuria din tribunele întesate de spectatori cu ochi oblici, a fost ocupat de Takeshi Honda, reprezentantul tarii organizatoare.

Sursa: www.prosport.ro