Hugh Dancy: Când Făt-Frumos se face rău!

02 05. 2013, 10:00

– Cât de atras este Hannibal Lecter de personajul tău?
Foarte tare! Pentru că Hannibal înţelege că abilitatea lui Will de a empata cu un criminal este o problemă. Pentru că are capacitatea de a intra în locurile foarte întunecate ale minţii în care Hannibal a ajuns deja. Şi, astfel, Lecter vede în Will nu doar un companion, ci şi un prieten pe care poate să-l atragă de partea lui. Dar şi Will este atras de Hannibal, mai ales că ajunge să recunoască doar în faţa lui că i-a făcut plăcere să-l ucidă pe Hobbs, un criminal în serie.

– Şi ce ţi s-a părut cel mai dificil lucru în interpretarea lui Graham?
Cred că sunt două lucruri. În primul rând – de-alungul primului sezon, Will trece prin tot felul de schimbări extreme. Unele dintre ele impuse de Hannibal, altele – de circumstanţe. Iar acest lucru este o provocare pentru că ritmul în care filmăm este unul alert. Aşa că fac salturi mari şi mă bazez pe instinct. În al doilea rând – Graham este un tip foarte izolat, care nu poate socializa prea bine cu colegii săi. Iar provocarea pentru mine este să-l transform într-un personaj colorat, nu vreau ca telespectatorii să spună despre el că este ”doar un tip extrem de deprimat” şi atât.

– Ce te-a atras la acest proiect?
Iniţial, scenariul, chiar dacă era gata doar primul episod. Apoi, l-am întâlnit pe Bryan (n.r. creatorul serialului) care m-a fascinat cu totul! Mi-am dat seama că acest proiect îmi oferă şansa de a face foarte multe, ca actor. Din acel moment, m-a cucerit pe deplin!

– Există vreo scenă, din cele filmate până acum, care te-a îngrozit de-a dreptul?
Există, însă nu pot să vă dau detalii, vă las să o descoperiţi voi! Mi-a fost destul de greu să o joc, însă am norocul de lucra cu oameni ca regizorul David Slade, care adoră genul ”horror” şi scenele sângeroase, dar care nu ”aruncă” violenţa pe micul ecran doar de dragul de a o face. În final, am savurat fiecare secundă din acea scenă.

– Nu ţi se pare că este prea multă violenţă pentru un produs de televiziune?
Îmi place genul ”horror”, sunt un consumator şi nu mă deranjează scenele cu mult sânge. Mai ales că, la primul episod, am lucrat cu David Slade. Şi, dacă există cineva care să fie înnebunit după sânge, acel cineva este David. Într-una dintre scene, peste tot era numai sânge: pe mine, pe pereţi, pe podea… Şi m-am întrebat: ”Nu e prea mult, totuşi?! Cât se va vedea la TV?”. Iar apoi am văzut episodul montat şi nu mi s-a părut a fi ceva de nesuportat.

– Înainte de acest rol, ai mai folosit o armă de foc?
Da, pe alte platouri de filmare. Mi s-a făcut instructajul şi chiar am exersat într-un poligon de tragere  o zi întreagă. A fost distractiv. Dar nu am o experienţă vastă în domeniu!

Hannibal

– Ţi-au plăcut celelalte variante ale lui Hannibal de pe marele ecran?
O, da. De exemplu, am văzut ”Tăcerea mieilor” când eram elev. Mi-a fost teamă dar, în acelaşi timp, am fost încântat. Cred că personajul Hannibal este, deopotrivă, fascinant şi îngrozitor.

– De ce crezi că telespectatorii sunt atât de atraşi de criminalii în serie?
Cred că toţi, dintotdeauna, am fost atraşi de părţile întunecate ale minţii omeneşti, de ideea că cineva poate să acţioneze fără un strop de conştiinţă şi că, în unele cazuri, acel cineva are o inteligenţă sclipitoare.

–  Cât de bine te-ai adaptat vieţii din Canada? Ţi-e dor de soţia ta?
Foarte bine, iar Claire este aici, cu mine. Ne-am mutat în Toronto. Încă n-am apucat să văd prea mult din împrejurimi, din cauza programului încărcat de la filmări. Însă îmi place Toronto, mai ales că am primit câteva ponturi de la fratele meu, care a trăit aici câţiva ani.


Cătălina Matei

Despre Hugh…


S-a născut pe 19 iunie 1975, într-o localitate din regiunea Staffordshire, Marea Britanie. Mama sa este editor, iar tatăl – scriitor şi profesor universitar. Şi-a început cariera de actor apărând în câteva seriale de televiziune, însă rolul care i-a adus celebritatea pe marele ecran a fost cel din ”Elicopter la pământ”. L-aţi văzut, de asemenea, şi în ”Regele Arthur”, unde l-a interpretat pe Sir Galahad. A absolvit Oxford-ul, secţia Limba şi literatura engleză, vorbeşte fluent franceza, iar primele slujbe au fost ca ospătar şi barman. În 2009, s-a căsătorit cu actriţa Claire Danes, pe care aţi văzut-o în ”Praf de stele”. Cei doi au un băieţel de aproape 1 an.