Hreanul, un remediu naturist de pe vremea dacilor
Hreanul poate fi considerat un medicament naturist impotriva
sinuzitei, reumatismului sau paradontozei.
In cantitati mici el stimuleaza pofta de mancare, dar alunga si
raceala sau gripa.
Hreanul este considerat si un antibiotic natural, un
antiinflamator dar si un afrodisiac la indemana
oricui.
SCURT
ISTORIC
Hreanul este originar din S-E Europei si din vestul Asiei.
El dateaza de pe vremea dacilor care il foloseau ca remediu pentru o multime
de afectiuni si il numeau „usturonila”. Nu doar dacii ii
recunosteau proprietatile ci si romanii.
Acestia il foloseau impotriva durerilor de cap,
racelilor, dar si in preparate culinare.
In antichitate, hreanul era folosit in ritualuri de
tamaduire.
El mai este cunoscut si sub denumirea populara de „plosca
ciobanului” sau „patrunjel de camp”.
Hreanul si proprietatile sale
Atat radacina cat si frunzele de hrean au proprietati benefice
organismului. Pentru ca este iute, radacina este cat se
poate de benefica impotriva reumatismului, dar si a cailor
respiratorii superioare.
Aceasta contine vitamina C, complexul B, calciu, potasiu,
minerale dar si antibiotice naturale, enzime, fitohormoni.
Radacina de hrean
UZ
INTERN
S-a dovedit ca hreanul este un antibiotic natural si
trateaza infectiile respiratorii. Mai mult, el actioneaza
ca stimulent al vaselelor de sange si tine
sub control circulatia periferica.
Persoanele cu un colon iritabil si cele care sufera de o
gastrita acida au recomandat consumul de hrean. Atentie insa,
consumul exagerat de acest aliment poate duce la
deranjamente digestive si chiar tulburari
nervoase.
Hreanul mai este folosit si impotriva tusei, indigestiei,
balonarii, artritei, sciaticii, hipotensiunii, infectiilor renale,
bronsitelor, gutei si reumatismului.
Radacina de hrean are un efect miraculos si in cazul parezei
faciale, in combinatie cu rozmarin, amestec aplicat sub forma de
cataplasma.
Se stie ca hreanul este iute, iar acest lucru ajuta la
desfundarea cailor respiratorii, dar si a sinuzitei. Se
aplica ras, intr-un tifon, pe frunte la radacina nasului. Pentru a
evita iritarea pielii masati locul cu putina crema de
galbenele.
Frunze de hrean
UZ
EXTERN
Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar
si a altor afectiuni oculare. Tratamentul este unul cat se poate de
simplu: se rade hreanul, dupa care se inspira profund timp de 5 –
10 minute. Lacrimarea ochilor este inevitabila, insa cat se poate
de benefica.
Hreanul ras si in combinatie cu miere are multiple
beneficii pentru organism. Dimineata, pe stomacul gol, se ia
cate o lingurita din acest amestec. El este bun pentru tuse,
reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala si circularie
periferica deficitara.
Hreanul poate fi consumat si de bolnavii de diabet, dar si de
catre persoanele care tin cura de slabire.
Hreanul este folosit si in cosmetica. Otetul de hrean are efecte
tonice asupra pielii. Siropul de hrean tinut pe fata timp de 10
minute si stergerea fetei cu un tampon lapte dupa acest interval
mentin pielea tanara.
Hreanul, un bun afrodisiac
Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte
afrodisiace. El contine anumite substante care echilibreaza
hormonii.
O reteta pe zi
Muschiulet de porc
invelit in bacon, cu sos de hrean
Avem nevoie de un muschiulet de porc
caruia i se fac incizii din loc in loc, se freaca sare, piper si
boia. Se infasoara apoi in felii subtiri de bacon si se ruleaza
strans in folie. Se baga apoi la cuptor, la 200 de grade,
aproximativ 1 ora, dupa care se desface folia pana se rumeneste
muchiuletul frumos, intorcandu-l de 2 ori.
Pentru sosul de hrean, se incalzeste
putin o cutie smantana de gatit, si se adauga 2 lingurite hrean de
la borcan, sare si piper alb, dupa gust. Pofta Buna! (silvia-unaalta.blogspot.com)
Muchi de porc invelit in bacon cu sos de
hrean