Hoții de carți

08 01. 2002, 16:55
Carțile s-au scumpit, dar lumea ar mai citi câte ceva. "Scopul scuza mijloacele", spun numeroși cititori care, regretând sau nu, fura într-o veselie. Cea mai mare biblioteca timișoreana - Biblioteca Centrala Universitara (BCU) - a pierdut în ultimii 10 ani peste 70.000

Carțile s-au scumpit, dar lumea ar mai citi câte ceva. „Scopul scuza mijloacele”, spun numeroși cititori care, regretând sau nu, fura într-o veselie. Cea mai mare biblioteca timișoreana – Biblioteca Centrala Universitara (BCU) – a pierdut în ultimii 10 ani peste 70.000 de volume. Majoritatea – carți rare sau ediții princeps. Cine fura?

Paradoxal, cei care studiaza mai mult: studenți care se specializeaza într-un anumit domeniu, profesori care își dau examenele de grad, chiar și savanți care își pregatesc doctorate. „Am colegi care îmi spun în fața ca nu-mi restituie carțile fiindca… au nevoie de ele”, declara BANAȚEANULUI directorul general al BCU, prof. univ. dr. Vasile Țâra.

Pagubele sunt uriașe: în medie, o carte costa 80.000 de lei, iar reachiziționarea acestor volume disparute ar „ușura” instituția de peste cinci miliarde de lei.

Greu de furat
Anual, biblioteca achizițoneaza carți românești în valoare de aproape doua miliarde de lei; carțile și revistele din strainatate costa 200.000 de USD. În paralel cu aceste investiții, profesorul Vasile Târa a început acum cinci ani o campanie de modernizare și informatizare a bibliotecii. Rezultatul: mai multa ordine, mai puține carți disparute.

Fiecare carte are un cod de bare; astfel, bibliotecarii știu exact când intra și când iese din instituție. De asemenea, numarul celor care pot citi carțile acasa s-a restrâns foarte mult. Cititorii „externi” nu pot citi decât în sala de lectura. Carțile de patrimoniu și cele din depozitul legal nu pot fi nici macar atinse.

Urmatorul pas va fi introducerea unui fir de metal în coperți. Astfel, cititorii vor putea lua carțile direct de pe raft, ca în marile biblioteci occidentale, dar nu vor putea trece cu ele de ușa.

Ca la Paris
Noul corp de cladire al BCU va fi terminat la sfârșitul anului 2002 și reprezinta o investiție de 64 de miliarde de lei. Proiectata dupa modelul celor mai moderne biblioteci din Londra, Dusseldorf și Paris, noua construcție va asigura un climat cu totul nou celor peste 17.000 de cititori.

BCU „Eugen Todoran” este prima biblioteca din România complet informatizata cu ajutorul softului Aleph, folosit în marile biblioteci occidentale. Dotata cu 48 de calculatoare și 17 terminale la care au acces studenții, în informatizarea Bibliotecii s-au investit peste 80.000 de U.S.D.

Penalizari
Biblioteca Central Universitara „Eugen Todoran” este singura din Timișoara cu caracter enciclopedic și are peste un milion și jumatate de unitați bibliotecare (carți, reviste, ziare, manuscrise, harți, stampe, CD-ROM-uri).

Daca pierde sau distruge publicațiile, cititorul trebuie sa suporte câteva penalizari. În cazul carților „uzuale”, va restitui un exemplar identic cu cel pierdut, plus o amenda de 50.000 de lei. În cazul carților de patrimoniu, edițiilor bibliofile și princeps, va achita contravaloarea actualizata a publicației de 5 ori și va preda o copie xerox de calitate.

Nerestituirea la termen a carților împrumutate la domiciliu se penalizeaza cu suma de 3.000 de lei pe zi pentru fiecare exemplar.

Melania Kaitor
[Banateanul]