Hotarârea CC îngroapa dosarele lui Ion Iliescu

20 06. 2007, 17:06
Hotarârea Curtii Constitutionale prin care articolul privind competenta procurorilor militari în cauze în care sunt cercetati si civili a fost declarat neconstitutional are efecte asupra dosarelor mineriadei din iunie 1990, în care este învinuit Ion Iliescu, precum si asupra dosarului

Hotarârea Curtii Constitutionale prin care articolul privind competenta procurorilor militari în cauze în care sunt cercetati si civili a fost declarat neconstitutional are efecte asupra dosarelor mineriadei din iunie 1990, în care este învinuit Ion Iliescu, precum si asupra dosarului revolutiei.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari în dosare în care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional.

Concret, în urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. În aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul în care se afla, urmând sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.

Hotarârea Curtii Constitutionale este, prin lege, definitiva si obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial.

Efectele hotarârii Curtii Constitutionale se vor rasfrânge, astfel, asupra tuturor dosarelor în care sunt cercetate persoane civile de catre procurori militari.

Astfel, hotarârea va avea efecte asupra derularii anchetei în dosarele mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care, printre alte persoane, este pus sub învinuire si fostul presedinte Ion Iliescu, precum si în cel al revolutiei.

Hotarârea Curtii Constitutionale survine punerii sub învinuire a lui Ion Iliescu într-un nou dosar, desprins din dosarul mineriadei si în care fostul presedinte este urmarit penal alaturi de alti fosti ofiteri, pentru moartea a patru persoane, în 13-15 iunie 1990.

Initial, în ancheta privind implicarea mai multor ofiteri în rezerva din Ministerul de Interne în uciderea prin împuscare a patru persoane, în Piata Universitatii, au fost pusi sub învinuire generalul (r) Mihai Chitac – fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie în rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.

Dosarul a fost trimis Înaltei Curti de Casatie si Justitie în 2000, dar în 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala.

În urma declaratiilor existente la dosar, procurorii militari l-au pus sub învinuire si pe fostul presedinte Ion Iliescu, el urmând sa fie citat pentru audiere la Sectia Parchetelor Militare. Cercetarile în cazul lui Ion Iliescu vizeaza forma de participatie la infractiunea de omor.

În timpul mineriadei din iunie 1990, au fost omorâte sase persoane, ancheta în care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizând doar patru dintre ele, contextul mortii celorlate doua persoane fiind anchetat în dosarul principal privind mineriada.

Fostul ministru de Interne Mihai Chitac s-a prezentat, luni, la Sectia Parchetelor Militare, unde a dat o declaratie de învinuit în dosarul privind moartea a patru persoane în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Generalul în rezerva a fost audiat timp de opt ore si jumatate de procurorul militar Dan Voinea.

Procurorii militari vor continua audierea celorlalti ofiteri învinuiti în acest caz, respectiv generalul (r) Gheorghe Andrita – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie în rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile, urmând ca ancheta sa continue cu prezentarea materialului de urmarire penala.

Potrivit magistratilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 – în care sunt cercetate în jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu – include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate în mod ilegal si crime împotriva umanitatii.

Procurorii au precizat ca printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise în timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat (articolul 162 din Codul Penal), subminarea economiei nationale (articolul 165), tâlharie (articolul 211), distrugere (articolul 217-218), asociere în vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva (articolul 266), lipsire de libertate în mod ilegal (articolul 189), aplicare de rele tratamente (articolul 267 si 267 indice 1) si crime împotriva umanitatii (articolele 356 – 360).

În acest caz, procurorii militari au audiat mai multe persoane, printre care Virgil Magureanu – fost sef al Serviciului Român de Informatii, generalul Mihai Chitac – fost ministru de Interne, colonelul Gheorghe Trutulescu – fost comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, generalul (r) Vasile Dobrinoiu – fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa, generalul (r) Vasile Ionel – fost consilier prezidential pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale, Corneliu Diamandescu – fost sef al Politiei Române.

Ion Iliescu este cercetat în calitate de învinuit si în celalalt dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Procurorul militar Dan Voiea anunta, în iunie 2005, ca fostului presedinte i-au fost aduse la cunostinta învinuirile în acest dosar. Avocatul lui Iliescu, Radu Ghergovan Silinescu, confirma, la începutul lunii iunie 2005, dupa discutiile cu generalul magistrat Dan Voinea, ca fostul presedinte a fost pus sub învinuire în dosarul mineriadei din iunie 1990, precizând ca „paleta de acuzatii este foarte larga”.

Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au anuntat, duminica, ca au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering si comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, în care cer sa se implice pentru ca dosarele revolutiei si mineriadei sa ramâna la procurorii militari.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, a spus ca transferarea spre solutionare a acestor dosare la diverse parchete civile si sectii de politie ar afecta grav finalizarea lor într-un timp scurt. Potrivit lui Maries, în cele doua dosare au fost audiate peste 5.000 de persoane, parti vatamate si parti civile, iar reluarea cercetarilor de catre parchetele civile ar duce la tergiversarea solutionarilor, „însemnând practic îngroparea dosarelor de catre institutiile statului”.

Astfel, decizia Curtii Constitutionale pe marginea legalitatii continuarii anchetelor si proceselor penale de catre parchetele si instantele militare este extrem de importanta pentru societatea civila, deoarece poate pecetlui soarta unor mari dosare, asteptate de peste 17 ani si în care sunt cercetate persoane importante, ofiteri si politicieni, în frunte cu fostul sef al statului Ion Iliescu.

Mediafax