-De ce sînteţi atît de rău cu invitaţii din emisiune?
Nu rău, doar foarte critic. Eu judec cu ochii omului cu experienţă în bucătărie. Nu mă deranjează că unii dintre invitaţi habar n-au de reţete, ci dezordinea şi combinaţiile alimentare fără nici o logică.
– Dvs. unde aţi învăţat regulile bucătăriei?
Din liceu, mi-am dat seama că n-o să devin inginer, cum era moda, ci bucătar. Am terminat totuşi un an de facultate. După 1990, am avut contracte mai ales în afara ţării. Prima oară, am plecat în Ungaria, apoi am ajuns în Marea Britanie.
Despre englezi, numai de bine. Pot să spun că iubesc gusturile fine şi produsele de calitate. Asta cînd nu se îmbată atît de tare încît nu mai au capacitatea să simtă ce li se pune în farfurie. Ulterior, am ajuns în Statele Unite, unde am lucrat într-un restaurant marocan unde totul era natural şi de cea mai bună calitate. În paralel, am avut şi o slujbă part time la o pizzerie, unde mîncarea lăsa foarte tare de dorit…
– Dacă aţi avut succes în Vest, de ce acum lucraţi din nou în România?
Mi-era dor de familie. Soţia mea nu m-a însoţit niciodată în contractele pe care le-am avut în afara ţării. Apoi, am doi copii şi îmi doream să fiu lîngă ei. Iar americanii doar par deschişi şi prietenoşi.
– În ţară, cu ce vă ocupaţi înainte de emisiunea de la Prima?
Mi-am făcut o firmă care consiliază alte firme din domeniul alimentar. Spre exemplu, înfiinţez firme de catering sau restaurante. Acesta e domeniul în care mă simt ca peştele în apă şi, chiar dacă nu mai sînt bucătar cu normă întreagă, nu pot să mă las de meserie.
Cea mai bună reţetă: prăjitura Horia
– Acasă sînteţi bucătar cu normă întreagă?
Înainte de a veni acasă, o rog pe soţia mea să îmi pregătească alimentele. Apoi vin eu şi le combin. Spre exemplu, în urma cu cîteva seri, am făcut văcuţă cu mazăre… Cred că mîncarea e doar un combustibil cînd sîntem singuri şi o declaraţie de dragoste atunci cînd o împărţim cu altcineva, în special cu familia.
Şi în viaţa nebună pe care, cred, o avem cu toţii, prepararea cinei e unul dintre puţinele momente gingaşe ale zilei. Aşa că nu ar trebui să ne gîndim la gătit ca la o povară.
– Înseamnă că în emisiune sînteţi atît de critic pentru că nu vedeţi astfel de… declaraţii de dragoste?
Nu neapărat, ci, repet, pentru că văd toate greşelile posibile.
– Cu ce ar putea cineva să vă încînte culinar?
Sînt puţine lucruri din bucătărie care să îmi ofere surprize. Pentru mine, încîntarea culinară vine doar din preparatele care îmi amintesc de copilărie. Am crescut în Ardeal, alături de o bunică care ştia să gătească orice.
Îmi amintesc că facea o prăjitură cu cremă, în mai multe straturi, cu multă cacao. Nu ştiu cum se numea acea reţetă, nici nu mă interesează. Îi spun prăjitura Horia pentru că e o amintire specială din copilăria mea.
– Acesta ar fi un sfat: găteşte lucrurile care te-au încîntat cînd erai mic?
Poate fi. Copilăria ne lasă cele mai puternice amintiri. Cu siguranţă, în mintea fiecăruia dintre noi există un gust delicios, pe care îl asociem cu prima parte a vieţii noastre.
Cireaşa de pe tort – joi, 19.30, Prima TV