Horia Vârlan are reţeta perfectă de mucenici munteneşti!
Mucenici munteneşti
Ingrediente pentru mulţi mucenici:
– 1 kg de făină
– Un pahar de ulei de floarea soarelui
– 2 căni de apă
– O linguriţă de sare
Sirop
– Un pahar de zahăr tos
– 1 si ½ căni de nuci măcinate
– Coajă de la 1-2 lămâi
– Coajă de la 1 portocală
– O lingură de scorţişoară răzuită
– O esenţă de vanilie
1. Cerneţi bine făina într-un bol, apoi faceţi o gropiţă în mijloc şi adăugaţi apă călduţă, uleiul şi sarea. Aduceţi făina dinspre exterior înspre interior, folosind un cuţit, iar după ce s-a omogenizat bine, frământaţi aluatul cu palmele, până se desprinde de pe vas. Transferaţi aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi continuaţi să frământaţi 12-15 minute. Aluatul bine frământat trebuie să aibă consistenţă densă şi să fie fin la pipăit.
2. Folosind sucitorul, întindeţi aluatul, într-o foaie subţire, pe o planşetă presărată cu făină. Folosind un pahar mare şi unul mai mic tăiaţi cerculeţe, pe care le răsuciţi, formând “opturi”. Lăsaţi mucenicii pe planşetă, să se usuce, timp de 45-60 de minute.
3. Încingeţi o oală cu 2 l de apă cu puţină sare şi plonjaţi mucenicii înăuntru. Fierbeţi-i timp de 45-50 de minute, după care adăugaţi restul ingredientelor, cu excepţia a ½ din nucă. Fierbeţi uşor, încă 5-10 minute, apoi opriţi focul.
4. Serviţi mucenicii în farfurii adânci, presărând nucă şi scorţişoară.