Horaţiu Mălăele, sărbătorit la TVR, la împlinirea vârstei de 70 de ani
Actorul și regizorul Horaţiu Mălăele va fi sărbătorit la TVR, la împlinirea vârstei de 70 de ani, prin difuzarea unui interviu cu acesta și a unor filme și spectacole în care a jucat sau pe care le-a realizat.
Noaptea albă a filmului românesc care îl are ca subiect pe Horaţiu Mălăele este programată pe 30-31 iulie, potrivit unui comunicat remis Apropo de TVR.
Astfel, de la ora 22.00, va fi difuzat un Interviu cu Horaţiu Mălăele, urmat, de la 22:30, de „Luca”, un lungmetraj pe care l-a regizat.
1989, ultimul an de comunism în România. Luca, un student, decide să meargă într-o excursie de o zi în Bulgaria. La biroul vamal, locotenentul poliţiei secrete Nedelcu îl găseşte cu o bancnotă de 50 de dolari ascunsă în rect. Luca este bătut cu sălbăticie de Nedelcu.
26 de ani mai târziu, încercând să-şi creeze o carieră ca actor, Luca lucrează ca şofer de taxi în New York şi devine martor protejat pentru o crimă. Până la proces, Luca se ascunde în România sub identitatea unui om mort. Îl întâlneşte din nou pe Nedelcu, care acum este şeful Protecţiei Martorilor din România şi cesta începe să-l şantajeze pe Luca pentru a-i lua toţi banii. Sub noua lui identitate Luca ştie că dacă dispare, nimeni nu-l va căuta pentru că e deja mort.
De la ora 00:10 este programat „Mincinosul”, un spectacol din Arhiva de aur a Teatrului Naţional de Televiziune, de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur, cu Horaţiu Mălăele.
Lelio Bisognosi, mincinosul, este un om tânăr strălucit, umblat prin lume. Timp de douăzeci de ani a trăit la un unchi în Napoli, apoi a revenit în oraşul natal împreună cu servitorul său, Arlechino. Aici, se întâlneşte cu fetele doctorului Balanzoni: Rosaura şi Beatrice, în timp ce acestea, în lipsa tatălui, se bucură de serenada unui admirator necunoscut. Autorul serenadei este Florindo, student şi chiriaş al doctorului, care o iubeşte timid pe Rosaura, fără a îndrăzni să-şi dezvăluie sentimentele. Lelio nu ratează şansa apărută – el se prezintă fetelor sub masca unui marchiz bogat şi pretinde că este autorul serenadei, fără a dezvălui de care dintre cele două fete ar fi îndrăgostit. Dar, de dragul artei „invenţiilor spirituale”, Lelio se complace în a se descrie în diferite minciuni, nu fără consecinţe nedorite.
De la 02:05, va putea fi vizionat filmul „Nunta mută”, de Horaţiu Mălăele. Un film despre cât de absurdă poate fi istoria şi cum destine individuale pot fi distruse de cecitatea colectivă, despre cum cea mai plină de viaţă comedie poate degenera în tragedie. Astfel, o echipă de jurnalişti merge într-un oraş izolat să filmeze un reportaj despre fenomenele paranormale. Satul e populat doar de femei în vârstă. Primarul le povesteşte întâmplarea care a avut loc în primăvara lui 1953 când Mara şi Iancu au decis să se căsătorească. Nunta a fost planificată pe 5 martie. În mijlocul ceremoniei, se anunţă moartea lui Stalin.
„Nunta Mută” este bazat pe o întâmplare adevărată, petrecută într-un sat românesc, în anul 1953, al cărei punct central e o nuntă cu urmări tragice. La acest eveniment participă câteva zeci de oameni, când primarul satului, împreună cu comandantul regimentului de tancuri, anunţă moartea lui Stalin şi că a fost declar doliu internaţional de şapte zile. Socrul mic nu este de acord cu oprirea nunţii, pentru că el nu vrea ca toate mâncărurile să i se strice, nu vrea să se întoarcă din drum, şi nici să-şi trimită invitaţii acasă. Lui îi vine ideea de a „căptuşi” această nuntă şi de a o muta în interiorul casei, pe care o „zideşte” bine de tot cu scânduri la geamuri, ca să nu se producă prea mult zgomot. Pe măsură ce invitaţii beau şi se simt bine, ei uită de jurământul de tăcere pe care l-au făcut, moment în care „nunta mută” devine o „nuntă gălăgioasă”, o adevărată petrecere în toată regula. La apogeul petrecerii, turela unui tanc sovietic intră în casă, toţi bărbaţii sunt deportaţi, iar mireasa îşi revede soţul abia peste 13 ani, când este eliberat şi doreşte să se întoarcă acasă, să moară în pace.
Filmul „Funeralii fericite”, de și cu Horațiu Mălăele, este difuzat de la 03:30. Într-un cartier periferic din Bucureşti, imigranţii îşi îneacă amarul în cârciuma lui Samir: „La imigrantul fericit”. La o masă, trei prieteni au pierdut şirul paharelor. Ei sunt: Lionel – un român reîntors din Franţa unde a lucrat în construcţii, Kiril – un bulgar contrabandist de mică anvergură şi Igor – un rus fără permis de şedere în România, care lucrează la negru ca instalator. Presaţi de iminenţa raziei duminicale pe care o face la oră fixă agentul Porumbel, cei trei o şterg rapid din cârciumă împreună cu ceilalţi clienţi. Ajung lângă un teren viran unde s-a instalat o tabără de ţigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri. De aici începe distracţia.
Evenimentul se încheie cu spctacolul „Poveste studențească”, difuzat de la 05:00, din Arhiva de aur a Teatrului Naţional de Televiziune.
Anul 1922, doi studenţi, unul la Drept şi unul la Litere, aflaţi într-o cameră de cămin, noaptea, fără ţigări, învăţând. Viaţa studenţească are aceleaşi repere dintotdeauna, cu toate etapele care pornesc de la entuziasm şi duc la dezamăgire, cu toate lipsurile şi temele filosofice aferente.
CITEȘTE ȘI: Festivalul Anonimul 2022: 12 scurtmetraje românești, în competiție
Foto: TVR