Hepatita poate fi prevenita

Apropo.ro / 11.02.2004, 11:41
Hepatita poate fi prevenita
Daca nu te-ai îmbolnavit de hepatita pana acum, nu înseamna ca ai scapat. Poți oricand sa iei și tu boala, mai ales ca în ultima vreme se înregistreaza din ce în ce mai multe cazuri. Statisticile arata ca, la ora actuala, peste un milion de romani sunt purtatori cronici contagioși

Daca nu te-ai îmbolnavit de hepatita pana acum, nu înseamna ca ai scapat. Poți oricand sa iei și tu boala, mai ales ca în ultima vreme se înregistreaza din ce în ce mai multe cazuri. Statisticile arata ca, la ora actuala, peste un milion de romani sunt purtatori cronici contagioși ai unui virus hepatitic. Și totuși, hepatita poate fi prevenita și tratata.

Saracia, mizeria, sexul neprotejat sunt doar cațiva dintre factorii care pot determina apariția hepatitei. Dar, pentru a afla ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei suferințe, am discutat cu un specialist în domeniu, dr. Otilia Ignațel, medic primar boli infecțioase, la Spitalul Alexandru Simionescu din Hunedoara.

Ce este hepatita?
Mulți îi spun „galbenare”, fiindca persoana cu hepatita prezinta o colorație galbuie a feței, membrelor și mucoaselor. Atenție! Nu confunda hepatita cu icterul mecanic (o boala în care, tot la fel, apare o culoare galbena a pielii). Hepatita este, de fapt, o inflamație a celulei hepatice, care în timp se poate deteriora și distruge. Prin urmare, ficatul este cel care sufera de pe urma acestei maladii.

Mai multe feluri de boala
Cele mai raspandite forme sunt hepatitele A și B, dar prin lume circula și alte virusuri hepatice. Probabil, ai auzit vorbindu-se despre hepatita C sau D, boli ceva mai greu de tratat sau, mai nou, despre hepatita SEN, raspandita deocamdata numai în Japonia.

Cum te poti imbolnavi?
Virusurile hepatice, substanțele chimice toxice, medicamentele și alcoolul pot determina apariția hepatitelor. Dar cel mai ușor se ia prin contactul direct dintre persoana sanatoasa și cea bolnava. În acest caz, vorbim de hepatita A, cunoscuta și sub numele de boala mainilor murdare. Maladia se mai poate transmite și prin alimente contaminate sau apa contaminata.

Așadar, ai grija de unde bei apa (pericol de contaminare – în locurile în care lipsește canalizarea sau acolo unde este defectuoasa, iar sistemul de purificare al apei inadecvat) și unde te scalzi (lacurile și piscinele prezinta risc de contaminare). Dar nu sunt suficiente doar aceste masuri de precauție.

Daca faci sex cu parteneri ocazionali, ar fi cazul sa te protejezi. De ce? Pentru ca hepatita B se transmite și pe cale sexuala. Se spune chiar ca virusul hepatic B este de 100 de ori mai contagios decat HIV. Cei mai predispuși sunt adolescenții și persoanele cu varste cuprinse între 20 și 40 de ani. Daca ai trecut cu bine de aceste obstacole, ai grija la altele… De pilda, daca frecventezi des saloanele de cosmetica, trebuie sa fii atenta la curațenia de acolo și la regulile de igiena.

O manichiura sau o pedichiura efectuata în condiții igienice precare te poate îmbolnavi de hepatita B. La fel, un tatuaj, o ședința de acupunctura, o injecție sau o transfuzie de sange, efectuate în condiții nesterile.

Ce-i de facut?
Daca te simți tot timpul obosita, nu ai pofta de mancare, ai dureri abdominale, grețuri, varsaturi, ar trebui sa-ți pui un semn de întrebare în privința starii tale de sanatate. Daca ți s-au îngalbenit ochii, fața și mainile, iar urina are o culoare brun-roșcata, trebuie sa mergi de urgența la medic. E posibil sa ai hepatita, dar numai analizele sangvine pot certifica acest lucru.

Chiar daca nu prezinți simptomele descrise mai sus, dar ai în familie pe cineva cu hepatita sau ai intrat în contact direct cu un astfel de bolnav, e bine sa-ți faci un control medical. Nu uita, hepatita poate fi prevenita prin vaccinare! Iar, daca te-ai contaminat, și e deja prea tarziu pentru asta, poți macar sa-i protejezi pe cei din jurul tau, mergand imediat la spital. Internarea într-o secție de boli contagioase e mai mult decat necesara.

E nevoie de un tratament adecvat, de izolare de restul familiei, de supraveghere medicala și regim alimentar. Terapiile neconvenționale nu sunt întotdeauna eficiente.

Strategii de insanatosire grabnica
Nu neglija dieta, repausul și controalele medicale. Acestea sunt secretele unei vindecari rapide și complete. Sa nu crezi ca, o data ce ai ieșit din spital, ai scapat de tratament și regim. Organismul nu s-a refacut complet, așa ca ai nevoie de odihna. Dormi 10 -12 ore pe noapte, iar ziua nu neglija somnul de dupa-amiaza.. Evita eforturile fizice mari, nu te enerva și nu te obosi psihic. Nu consuma alimentele de tipul: grasimi, oua, carne, mezeluri, conserve, condimente, legume uscate, dulciuri. Nu bea alcool.

Metode de profilaxie
* Spala-te pe maini cu apa și sapun înainte de fiecare masa.
* Ferește-te de alimentele care nu-ți inspira încredere.
* Bea apa numai din surse sigure.
* Vaccineaza-te împotriva hepatitei A și B.
* De fiecare data cand faci sex cu un partener ocazional, protejeaza-te.

E bine sa știi
Taiatul sub limba, o metoda empirica de tratare a hepatitei, nu da întotdeauna rezultatele scontate. Mai mult de 90% dintre hunedorenii care au probleme hepatice apeleaza la aceasta metoda, fara sa mai țina regim alimentar sau sa-și faca analizele sangvine, starea lor de sanatate înrautațindu-se astfel. Daca, totuși, vrei sa încerci aceasta metoda, du-te numai la medicii care practica instituționalizat aceasta terapie și care respecta regulile medicinei tradiționale chineze.