„Harponul spațial”, soluția britanică pentru resturile din spațiu

04 10. 2012, 16:30

Inginerii britanici de la Astrium, cel mai mare producător de echipamente spațiale din Europa, au prezentat la cel de-al 63-lea Congres de Astronautică din Napoli viziunea lor asupra îndepărtării resturilor din spațiu. Metoda folosește un dispozitiv similar unui harpon care, după lansare, se prinde de obiectul dorit și, cu ajutorul unor motoare atașate, îl ghidează pe acesta în atmosfera terestră, unde va fi distrus de frecarea cu aerul.

Harponul este de fapt o suliță ghimpată, de circa 30 de centimetri lungime, care va fi lansată de la distanță mică (20 de metri) de pe un satelit special conceput.

«Gunoaiele spațiale» vor deveni o amenințare concretă asupra infrastructurii spațiale a serviciilor indispensabile – meteo, GPS, telecomunicații – dacă nu facem nimic în această privință”, spune creatorul harponului, Dr Jaime Reed.

În cei 50 de ani de activitate spațială, o cantitate impresionantă de deșeuri s-au strâns pe orbita circumterestră: sateliți întregi, resturi de rachete purtătoare, fragmente de rezervoare de combustibil explodate.

http://www.bbc.co.uk/emp/worldwide/player.swf

În momentul actual sunt monitorizate aproximativ 22.000 de obiecte de dimensiuni mari și se presupune că exista peste 500.000 de obiecte cu dimensiuni între 1 și 10 centimetri și zeci de milioane cu dimensiuni mai mici de 1 centimetru.

Toate aceste obiecte se deplasează cu o viteză de câțiva kilometri pe secundă – suficientă pentru ca și un obiect de dimensiuni mici să provoace pagube majore în cazul impactului cu o rachetă sau un satelit.