Hardau: Creștere de 4-5% a salariilor profesorilor

Apropo.ro / 23.11.2006, 17:52
Hardau: Creștere de 4-5% a salariilor profesorilor
Ministrul Educației, Mihail Hardau, a declarat, joi, ca transferarea de la investițiile din învațamânt a 420 de milioane RON pentru salariile profesorilor, în bugetul pe anul 2007, ar duce la o creștere salariala de 4-5 procente și acest lucru ar reprezenta

Ministrul Educației, Mihail Hardau, a declarat, joi, ca transferarea de la investițiile din învațamânt a 420 de milioane RON pentru salariile profesorilor, în bugetul pe anul 2007, ar duce la o creștere salariala de 4-5 procente și acest lucru ar reprezenta „un câștig pentru învațamânt”.

Hardau a fost întrebat de ziariști daca transferarea acestei sume ar rezolva tensiunile din învațamânt. „Ce tensiuni? Ceea ce s-a facut nu este pentru liniștea sindicatelor. Este o alta problema legata de finanțare”, spus ministrul Educației.

Mihail Hardau a evitat sa explice de ce nu a susținut la Comisiile de buget-finanțe acest transfer de bani de la investiții pentru salariile profesorilor, cum propuneau parlamenatrii din Comisiile de învațamânt.

Singura explicație data de catre Mihail Hardau a fost aceea ca politica salariala depinde de politica Guvernului și nu-i aparține ministrului Educației. „Este o strategie globala politica salariala, la care eu trebuie sa ma racordez ca și ministru”, a spus Hardau, care a evitat sa spuna daca decizia Guvernului legata de transferul banilor pentru salariile din învațamânt a fost luata sub presiunea sindicatelor.

Miniștrii Finanțelor și Educației, Sebastian Vladescu și Mihail Hardau, au anunțat, joi, în plenul Parlamentului, ca Guvernul a decis transferarea a 420 de milioane de RON de la investițiile din învațamânt pentru salariile profesorilor. Anunțul, facut în cadrul dezbaterii proiectului de buget pe anul viitor, a fost salutat de toții parlamentarii.

Transferarea sumei de 420 de milioane de RON de la investiții la salariile profesorilor reprezinta un amendament al Comisiilor de învațamânt ale Parlamentului, amendament care nu a fost susținut de ministrul Educației la discuțiile din comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului.

Surse parlamentare au declarat agenției MEDIAFAX ca Vladescu și Hardau au fost de acord cu amendamentul dupa ce reprezentanții opoziției au negociat cu grupul minoritaților naționale și cu parlamentarii liberali susținatori ai platformei lui Theodor Stolojan, care au promis sa susțina în plen transferarea celor 420 de milioane RON catre salariile profesorilor.

Profesorii considera ca decizia Guvernului de a accepta transferarea a 420 de milioane de lei de la investiții la salarii reprezinta un prim pas, dar spun ca vor continua protestele, pentru ca ramân în continuare problemele de parteneriat social care trebuie rezolvate.

Cadrele didactice au anunțat, miercuri, ca au sistat dialogul cu guvernanții, pâna când Executivul nu va adopta o atitudine de partener al federațiilor din educație și ca au sesizat organismele internaționale din domeniu în ceea ce privește situația învațamântului românesc.

Profesorii erau revoltați fața de atitudinea Guvernului, pe care o considera iresponsabila, deoarece a încalcat prevederile Legii învațamântului, acordând 5,2% din PIB pentru învațamânt în 2007, fața de minimum șase procente cât era prevazut în actul normativ.

Executivul a amânat, luni, prin Ordonanța de Urgența, pentru 2008, alocarea a 6 la suta pentru educație, în 2007 învațamântul urmând sa primeasca suma prevazuta prin Legea bugetului.

În același timp, doua dintre structurile sindicale reprezentative din educație, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învațamânt (FSLI) și Federația Educației Naționale (FEN), au început strângerea de semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, iar Federația Spiru Haret pentru demiterea întregului Guvern, în frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca sindicatele din învațamânt ar trebui sa dea dovada de o minima responsabilitate și sa recunoasca ca actualul Guvern a facut cele mai mari eforturi pentru îmbunatațirea sistemului de educație din 1990. El a aratat ca foarte multe sindicate din educație invoca salariile mici, uitând sa menționeze de diferitele sporuri de care beneficiaza.

„Când ne uitam la anumite categorii profesionale, salariul de baza nu este mare, dar dupa ce adunam sporurile, o sa vedem ca acestea reprezinta 80 la suta din câștig, iar salariul doar 20 la suta, când ar fi normal ca procentul sa fie invers”, a spus Tariceanu. Premierul a apreciat ca Legea salarizarii, care va fi aprobata împreuna cu reprezentanții sindicatelor, va lamuri aceasta problema.

Mediafax