Guvernul nu a încheiat nici un protocol cu Noble Ventures
Guvernul nu a încheiat nici un protocol cu acționarul majoritar al combinatului siderurgic Reșița, Noble Ventures, iar actul adițional propus pentru a fi anexat la contractul de privatizare a societații nu a fost semnat nici pîna astazi de catre partenerul american, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, Eugen Dijmarescu, consilierul premierului Adrian Nastase.
El a aratat ca Executivul nu poate încheia vreun protocol sau acord cu firme, ci doar cu guvernele altor state.
Consilierul directorului general al combinatului siderurgic Reșița (CSR), John Michael McNutt, a declarat, vineri, ca, potrivit unui protocol semnat anul trecut între Guvern și Noble Ventures, salariile restante pîna la 31 decembrie 2001 ar fi trebuit platite dupa ce ordonanața de conversie în acțiuni a datoriilor combinatului ar fi fost publicata în luna ianuarie.
„Daca Guvernul ne-ar fi ajutat sa obținem un credit de 15 milioane de dolari, așa cum s-a angajat prin protocolul semnat anul trecut, atunci toate salariile restante ale muncitorilor de la Reșița ar fi fost acum platite. Protocolul stipula ca mai întîi va aparea ordonanța și dupa aceea vom plati salariile”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Michael McNutt.
Eugen Dijmarescu crede însa ca este posibil ca McNutt sa se refere la o scrisoare venita pe adresa Guvernului în luna septembrie 2001 din partea directorului general al Noble Ventures, în care erau consemnate mai multe propuneri pentru soluționarea diferendelor fața de contractul de privatizare a societații și în care se preciza ca discuțiile dintre Eugen Dijmarescu și reprezentanții companiei americane, desfașurate anul trecut la Washington, au vizat crearea unui cadru de reglementare a situației.
Potrivit consilierului guvernamental, în aceasta scrisoare se arata ca, daca Guvernul se va declara de acord cu propunerile formulate, va fi negociat un acord între Noble Ventures și „instituțiile române relevante”.
„Guvernul a împuternicit Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) sa negocieze un act adițional la contractul de privatizare, dar acesta nu a fost semnat nici pîna astazi de catre partea americana”, a subliniat Dijmarescu.
În privința creditului de 15 milioane de dolari soclicitat de Noble Ventures, Dijmarescu a aratat ca APAPS s-a aflat alaturi de aceasta companie în toate încercarile de a obține creditul de la Banca Comerciala Româna, dar condițiile formulate de BCR privind prezentarea garanțiilor necesare acordarii acestui împrumut nu au fost îndeplinite de firma americana.
„Consider, din aceasta cauza, ca atitudinea partenerului american, care afirma ca Guvernul român nu și-a respectat angajamentele asumate, nu sînt corecte”, a spus Dijmarescu.
Michael McNutt a afirmat, vineri, ca Noble Ventures nu va intra în combinat pîna cînd o banca româneasca nu îi va acorda creditul necesar repornirii producției. „Planul de afaceri a fost depus la timp, am constituit și garanțiile legale, dar BCR refuza sa ne acorde creditul”, a adaugat McNutt.