Guvernul ia masuri anticriza pe spinarea bugetarilor
Desi unul din principalele motive ale ale crizei este risipa de fonduri publice pe bugetarii de lux, Guvernul a hotarat ieri sa-i "pedepseasca" la fel pe toti bugetarii si sa-si asume raspunderea (in luna septembrie) asupra unui pachet de legi care va reduce deficitul bugetar.
Astfel, printre masurile care vor fi luate se numara obligarea bugetarilor sa lucreze 10 zile fara plata si eliminarea unor sporuri salariale, care au fost convenite in discutiile cu Fondul Monetar International.
Concediu fara plata/reducerea programului de lucru
Salariatii din sectorul bugetar vor intra, in perioada septembrie – noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
"Va fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati pentru a putea asigura continuitatea serviciilor publice", a spus Pogea.
BNS: Guvernul ar trebui sa convinga oamenii sa faca 10 zile de munca voluntara
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Executivul ar trebui sa convinga oamenii sa faca 10 zile de munca voluntara si nu sa-i trimita in concediu fara plata fortat, intrucat acest lucru ar putea duce la imposibilitatea indeplinirii unor functii publice.
"Trimitem unii oameni acasa si ii tinem pe altii sa faca ore suplimentare pe care nu le putem plati. Este o abordare fantezista", a spus liderul BNS.
Costin acuza Guvernul de incapacitatea de a lua masuri anticriza eficiente si sustine ca decizia de trimitere in concediu fara plata a bugetarilor nu este o solutia legala.
Guvernul contraataca
Obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fara plata 10 zile, in ultima parte a anului, va fi legiferata printr-un act normativ care va fi introdus in pachetul de legi pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, in prima parte a lunii septembrie, sustin surse ministeriale.
Premierul Boc a cerut Ministerului Justitiei sa analizeze forma legala prin care sa fie promovat acest document, astfel incat acesta sa nu contravina Codului Muncii si legislatiei in vigoare, au mai declarat sursele citate.
Aceleasi surse au mentionat ca s-a discutat in Guvern eventualitatea modificarii Codului Muncii sau acordarea unei perioade de negociere a contractului colectiv de munca, astfel incat introducerea in actul normativ a celor 10 zile de concediu fara plata sa fie posibila.
Eliminarea unor sporuri salariale
In acelasi proiect de lege Guvernul propune eliminarea unor sporuri, de altfel foarte controversate.
"Sporul de confidentialitate, sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, care este 50% din salariul brut, sporul de mobilitate, sporul de confidentialitate, suplimentul postului si suplimentul corespunzator treptei de salarizare, care sunt intre 10 si 15%, si se acorda, in general, persoanelor care lucreaza cu documente secrete si personalului din Justitie" sunt sporurile vizate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Â