France Telecom nu va fi renaționalizata dar nici președintele sau nu va fi înlocuit. Acestea ar fi raspunsurile la numai doua dintre întrebarile pe care cu siguranța le-au ridicat investitorii și acționarii minoritari ai gigantului operator francez de telecomunicații dupa tumultoasa zi de luni.
Dupa ce a creat o stare generala de confuzie pe piața financiara de la Paris printr-o serie de declarații contradictorii, guvernul francez s-a hotarât sa adopte o singura poziție în ceea ce privește soarta France Telecom: nu este vorba de renaționalizare.
Demisia președintelui Vivendi Universal, Jean-Marie Messier, a stârnit și ea întrebari în rândul investitorilor de la bursa. Urmeaza oare concedierea lui Michel Bon, președintele France Telecom?
Și în aceasta privința, Cabinetul de la Paris a ținut sa linișteasca spiritele afirmând, prin intermediul reprezentanților sai ca susține politica lui Michel Bon.
„Doresc sa spun ca ne menținem o încredere totala în Michel Bon. Credem ca el a dovedit pâna acum ca a adoptat o strategie de afaceri excelenta care a permis France Telecom sa devina numarul doi european pe piața de telefonie mobila. France Telecom are datorii mari (60 de miliarde de euro, n.r), dar este profitabila”, a declarat ieri Nicole Fontaine, ministru delegat în domeniul industriei, citat de cotidianul La Tribune.
Cu aceeași ocazie ministrul a ținut sa revina asupra speculațiilor privind renaționalizarea operatorului de telecomunicații care au facut ca luni, acțiunile France Telecom sa creasca la bursa cu aproximativ 25%.
„Zvonurile referitoare la renaționalizare sunt false în totalitate. Statul nu va fi dezinteresat de soarte France Telecom, nu numai pentru ca este acționarul majoritar dar și pentru ca operatorul este o societate a viitorului”, a precizat Nicole Fontaine.
O posibila recapitalizare parțiala a grupului de catre stat a fost evocata în ediția de luni a cotidianului Financial Times. Potrivit acestuia, soluția de renaționalizare ar fi permis France Telecom sa evite o majorare de capital pe o piața defavorabila.
Guvernul a respins ulterior ambele speculații, fapt care nu i-a împiedicat pe investitori sa tranzacționeze la bursa peste 30 de milioane de acțiuni France Telecom la un preț cu 25% mai mare decât în ședința de vinerea trecuta.
Unii dintre analiști considera ca zvonul referitor la renaționalizare a fost o speculație lansata intenționat, soluția nefiind una viabila din punct de vedere financiar într-un moment în care noul guvern de la Paris trebuie sa urmeze o strategie bugetara bazata pe economii.
O data cu proaspetele declarații ale reprezentanților guvernului, conducerea France Telecom a anunțat ca va transfera catre divizia sa de telefonie mobila Orange pachetul de 71,25% de acțiuni pe care îl deține la firma MobiNil Telecommunications SAE.
Operațiunea se va realiza în numerar contra sumei de 324 milioane de euro.
Ieri la ora 14.40, ora României, la bursa de la Paris, valoarea acțiunilor France Telecom era în scadere cu aproximativ 9% fața de ședința precedenta.
Iuliana Butuc-Cerchez