Guingamp de Romania
Prin cei 8.500 de locuitori ai sai, cu tot cu satele din jur, Fieniul aduce foarte mult cu localitatea franceza care are o echipa în prima divizie în ciuda faptului ca are o populatie de numai 9.500 de oameni.
Cu numai 5 etape înainte de finalul sezonului, Cimentul Fieni ocupa locul doi în prima serie a Diviziei B, la 6 puncte distanta de Inter Gaz Bucuresti, prima formatie din spatele sau care are drept de promovare. Ascensiunea echipei dîmbovitene, pîna mai ieri o formatie de pluton, i-a facut pe multi sa se întrebe cine este Cimentul, de unde vine sau pe cine are în spate.
Principala calitate a celor care fac parte din lot este unitatea de grup. Nu exista vedete, ci doar un manunchi de jucatori care alearga nonstop, ca niste robotei. În toamna a eliminat Universitatea Craiova din Cupa României, pentru ca în „optimi” sa piarda greu în fata Ceahlaului. Echipa are un stil defensiv, imprimat de antrenorul Virgil Dridea, iar cel mai cunoscut fotbalist al sau este Beniamin Popescu, fratele fostului jucator al Craiovei, al Otelului si al lui „Poli” Timisoara, Octavian Popescu.
Arena, asezata într-un cadru natural superb, are o singura tribuna, cu o capacitate de 4.000 de locuri, dar si alte cîteva rînduri de gradene ridicate pe partea opusa, special pentru galerie. Imediat lînga terenul principal mai exista un altul de antrenament, pregatirea efectuiîndu-se si pe alte 3-4 arene din satele din jur. Sub tribuna se gasesc o sauna, un bazin, vestiare încapatoare, iar în oras o vila-cantonament unde locuiesc în mod curent jucatorii nefamilisti sau cei care nu-si permit sa faca naveta acasa.
Adevaratul soc vine însa cînd vrei sa vezi orasul. Care oras!? Strada principala, vorba unui localnic, nu e mai lunga decît o degajare de portar! Din aceasta se bifurca alte doua-trei stradute laterale, unde domina casele. Blocurile, nu mai multe de 30 si toate cu 4 etaje, se înalta doar la artera principala. Peisajul este completat de o discoteca, trei baruri si un restaurant mai acatarii. Peste toate domneste fabrica de ciment, „combinatul” cum îi spun localnicii, si care rasare de oriunde: din spatele blocurilor, al caselor, e la marginea orasului, dar si în centru.
Mirosul prafului de ciment se simte în aer, este prezent pe acoperisurile cladirilor si coloreaza caldarîmul, de parca urbea e o gogoasa peste care bucatarul a presarat cu darnicie zahar vanilat. Cu 1.500 de angajati, combinatul acapareaza aproape întreaga forta de munca masculina a urbei. Este cel mai productiv în domeniu din tara, 1.200.000 de tone pe an – din care 30 de procente merg la export – si principalul sustinator financiar al echipei de fotbal, suportînd cam 80 la suta din bugetul unui sezon.
Doru Ioan Neagu: „Avem bani de Divizia A!”
Presedinte al clubului din aceasta iarna, Doru Neagu are 38 de ani si este de profesie jurist. Firma sa, „Procim”, care contribuie cu 20 la suta la bugetul anual al echipei de fotbal, functioneaza pe lînga combinat si este distribuitor de ciment pe plan intern. Pe lînga aceasta, Neagu detine o societate de transport, camioanele sale efectuînd si curse externe, afaceri în domeniul bancar, cîteva case de amanet si de schimb valutar din Bucuresti, orasul în care locuieste. Si, tine el sa sublinieze, „la firmele mele sînt actionar unic”.
Domnule presedinte, chiar vrea Fieniul sa promoveze?
Daca avem culoar, ne ducem. De ce sa nu încercam?
Poate tine un oras ca Fieniul o echipa în Divizia A?
Orasul nu, dar combinatul da. Daca promovam, sîntem capabili sa asiguram un buget de doua-trei milioane de dolari! De altfel, din iarna pîna acum am bagat 10 miliarde. În „A” va fi însa altfel, va trebui sa aducem niste jucatori cu experienta, cheltuielile vor fi mai mari.
Si credeti ca vor accepta jucatori cunoscuti sa vina la Fieni?
De ce sa nu vina daca le dam bani? Va spun eu, cînd ai buzunarul plin Fieni nu suna rau, suna chiar foarte bine! Avem conditii de Bucuresti, de Divizia A, si dorim sa punem aici bazele unui club profesionist, cu un centru de copii si juniori puternic. Încercam si o colaborare cu Italia, deja ne-a vizitat cineva de la Ancona. Mai avem si hotelul Pestera, de pe platforma Babele, unde am amenajat un teren cu dimensiuni normale.
Sînt zvonuri ca ati dori sa vindeti barajul.
Asta e o prostie. Dar nici nu vom face o tragedie daca nu vom promova anul asta.
Sînteti membru PSD?
N-are importanta daca sînt sau nu. Toti avem o simpatie.
Echipa pregatita de Virgil Dridea are cele mai putine goluri încasate, 13, din primele doua divizii
În vara trecuta, la cîrma Cimentului a venit Virgil Dridea. Legat de sansele ca echipa pe care o conduce sa prinda barajul, Dridea a afirmat: „Daca se va juca numai pe teren pîna la final, n-avem cum sa pierdem locul doi. Iar daca va fi sa promovam, cu 3-4 jucatori noi, cu experienta, sînt sigur ca nu vom retrograda! Si în acest an, daca eram în , faceam baremul. Nu vedeti ce valoare slaba are campionatul?”.
Cunoscutul antrenor, caruia îi va expira întelegerea cu formatia dîmboviteana la finele acestui sezon, are un contract de 18.000 de dolari pe an, suma la care se adauga primele de joc, duble fata de ale fotbalistilor sai. În cazul în care cele doua parti nu vor continua colaborarea si din vara încolo, e posibil ca la Fieni sa ajunga Lita Dumitru, prezent si el în tribuna la meciul de sîmbata cu Poiana (3-0).
Refrenul preferat
Galeria Cimentului are locul sau special, la tribuna mica, amenajata vizavi de cea principala, iar la meciurile de acasa este compusa din aproximativ 100 de oameni, dotati cu tobe, trompete, bannere si steaguri. Suporterii au însotit echipa în fiecare deplasare din acest campionat, dar în numar mai mic, doar vreo 50. Condusa de seful biroului planificare din Combinat, galeria are si un refren preferat: „Pe Valea Dîmbovitei / Nu-i echipa ca Fieni / Iubita si valoroasa / Si de Dridea antrenata”!
Curios, nici unul dintre componentii lotului echipei din Fieni nu este localnic! Cel mai numeros grup este al brasovenilor si îi cuprinde pe Cernica, Tatarciuc, Cercel, Marsavela, Sala, Stînga, Elca si Florin Manea. Restul sînt din Bucuresti, Ploiesti, Tîrgoviste, Buzau, Pucioasa, Gaesti, dar si din comunele învecinate, Motaeni, Patroaia, Nucet si Vacaresti. Cei care stau mai aproape de Fieni fac zilnic naveta, ceilalti locuiesc la vila pusa la dispozitie de Combinat, în centrul orasului.
Premii speciale
Cel mai mare contract dintre fotbalistii Cimentului îl are „capitanul” Beniamin Popescu, 6.500 de dolari pe an. Mai multi dintre coechipierii sai încaseaza în jur de 5.000 – 6.000 de dolari, în timp ce contractul cel mai mic îl are juniorul Dobre, un milion de lei pe luna! Victoriile de pe teren propriu sînt rasplatite cu cîte150 de dolari pentru fiecare titular, iar cele din deplasare cu cîte 300 de dolari. La meciurile considerate dificile se joaca pe 200 si, respectiv, 400 de dolari.Tot în caz de promovare, jucatorii au promis ca premiu înca o data primele platite de-a lungul întregului sezon, ceea ce ar duce la o suma cuprinsa între 4.000 si 5.000 de dolari.
Sursa: www.prosport.ro