Grupul statuar Lupa Capitolina va fi reamplasat
Cine si-ar fi închipuit ca reamplasarea Lupei Capitoline poate stârni atâtea discutii si propuneri contradictorii? Mutat de mai multe ori de-a lungul timpului, ultima data „smuls” din capatul Bulevardului Eroilor, grupul statuar pe care Clujul l-a primit în dar de la „mama” Roma zace de câtiva ani la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, din cauza lipsei de consens a consilierilor locali.
Când s-a convenit asupra noului amplasament, a intervenit alta problema: încotro sa priveasca lupoaica si, implicit, în ce directie sa-si tina coada, spre Matei Corvin sau spre Avram Iancu? Acest „nod gordian” a fost taiat de catre Gheorghe Funar, care a propus ca statuia sa fie plasata pe un soclu… rotitor.
O rotatie pe zi, ca si Pamântul
Consilierii clujeni au hotarât sa reamplaseze Lupa Capitolina pe Bulevardul Eroilor, în apropierea bisericii ortodoxe „Schimbarea la Fata”, aflata în constructie.
Proiectul era gata înca de acum 2 ani, însa n-a ajuns în dezbaterea Consiliului deoarece Primaria „nu credea” ca va fi adoptat. Temerile s-au dovedit neîntemeiate, pentru ca inclusiv consilierii UDMR l-au sustinut.
Cu toate acestea, arhitectul Virgil Salvanu, autorul schitelor, i-a declarat CLUJEANULUI ca au aparut, iarasi, „mici” probleme: „Nu se poate ajunge la un consens în ceea ce priveste directia în care sa priveasca lupoaica, deoarece exista riscul sa stea cu coada fie spre Piata Unirii, fie spre Piata Avram Iancu. Primarul a propus ca soclul statuii sa se roteasca foarte încet, în asa fel încât, în 24 de ore, statuia sa faca o miscare de 360 de grade”.
Vor prefera mirii Lupoaica?
Mai exista o parere: membrii Comisiei Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice ar dori amplasarea statuii la capatul scuarului de pe Bulevardul Eroilor, aproape de cinema „Victoria”.
Primaria, însa, vrea sa instaleze Lupa aproape de cele doua biserici, ortodoxa si greco-catolica, aflate pe trotuarul „cu sot”, pentru a reînnoda traditia ca tinerii casatoriti sa se fotografieze în fata statuii. Actualmente, mirii si nuntasii care ies de la Oficiul Starii Civile se pozeaza la Monumentul Memorandistilor.
Ultima varianta este ca Lupa Capitolina se va roti pe scuarul din mijlocul strazii, în dreptul numerelor 30-32. Ziua, va fi cu fata spre Piata Unirii, noaptea, spre Piata Avram Iancu. Va fi multumita toata lumea?
Lupoaica e ranita de peste 50 de ani
Istoria Lupei Capitolina (lupoaica alaptându-i pe gemenii Remus si Romulus) începe în 1921, când un sculptor italian a realizat mai multe copii în bronz ale monumentului aflat pe colina Capitoliului din Roma. Copiile au fost oferite celor mai importante orase ale popoarelor de origine romana.
La Cluj, grupul statuar a fost amplasat în Piata Unirii, în fata statuii lui Matei Corvin. În timpul ocupatiei, a fost demontat, fiind reamplasat în 1947 în fata cladirii Universitatii.
La ridicarea statuii „Scoala Ardeleana”, Lupoaica a fost mutata din nou, de data aceasta în fata vechii Primarii, unde a stat pâna la ridicarea Monumentului Memorandistilor.
De atunci, „zace” la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. De mentionat ca „lupoaica” necesita o mica restaurare: piciorul din dreapta spate este „ranit” de un glont din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Viorel Nistor [Clujeanul]