Trei companii au depus, luni, ofertele finale pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la grupul național de telecomunicații BTC din Bulgaria, unul dintre candidații creditați cu șanse ridicate de câștig – grupul elen OTE – retragându-se în ultimul moment din cursa, informeaza Mediafax.
Retragerea OTE constituie o lovitura pentru autoritațile de la Sofia, care sperau sa atraga cât mai mulți investitori straini din domeniul telecomunicațiilor, în condițiile în care vânzarea BTC este considerata a fi una dintre cele mai importante etape ale programului de privatizare din Bulgaria.
Agenția pentru Privatizare nu a dezvaluit numele companiilor care au ramas în cursa pentru pachetul de 65% din acțiunile BTC, în schimb, surse apropiate discuțiilor au declarat ca ofertele se situeaza în jurul valorii de 350 de milioane de euro.
Cu toate acestea, Turk Telekom, la rândul sau aflata în pregatiri pentru privatizare, a confirmat ca participa la licitație în cadrul unui consorțiu din care mai face parte conglomeratul turc industrial Koc Holding.
Surse din sectorul bulgar al telecomunicațiilor au mai aratat ca fondul britanic de investiții Charlemagne Capital și casa privata de investiții Advent International s-ar putea afla, de asemenea, printre candidați, în vreme ce o alta sursa a declarat ca operatorul sloven de stat de telecomunicații a trimis, la Sofia, o scrisoare de intenție.
Motivația data pentru retragerea OTE din cursa a fost faptul ca grupul elen dorește sa se concentreze asupra dezvoltarii operatorului sau bulgar de telefonie mobila digitala, pe care l-a lansat pe piața în septembrie, anul trecut.
Rețeaua de telefonie a BTC acopera numai 35% din populația Bulgariei. Cu toate acestea, compania mai deține și o participare de 39% la Mobikom, un operator analog de telefonie din al carui capital grupul britanic Cable and Wireless controleaza 49%.
Câștigatorul licitației va avea opțiunea de a cumpara și o licența GSM.
Guvernul bulgar nu a stabilit un preț minim de vânzare, însa a prevazut în programul de privatizare pentrul anul 2002 venituri minime de aproximativ 100 de milioane de dolari.
În cursa pentru privatizarea BTC nu a intrat nici operatorul ungar de telecomunicații Matav, anunța Hoovers Online. Compania se aratase interesata de licitație și chiar cumparase caietul de sarcini.
Privatizarea BTC este foarte apropiata de liberalizarea pieței bulgare a telecomunicațiilor iar restructurarea companiei și modernizarea infrastructurii ar urma sa aiba avut loc într-un mediu nefavorabil dat de o piața și o legislație insuficient dezvoltata.
Luând în considerate toți acești factori, conducerea Matav a decis sa nu depuna nici o oferta la Autoritatea pentru Privatizare de la Sofia. Nici posibilitatea oferita de guvernul bulgar de a cumpara o licența de telefonie GSM nu a atras prea mult atenția ungurilor.
Oficialii Matav considera ca, în cazul în care ar fi câștigat licitația, cumpararea unei licențe GSM ulterior i-ar fi adus avantaje limitate.
Deși au renunțat la BTC, oficialii Matav monitorizeaza în continuare eventualele posibilitați de extindere în regiune.