Gordon Ramsay, cum se prepară cea mai delicioasă prăjitură turcească
Ingrediente pentru prăjitură: 6 ouă mari, 600 gr de iaurt, 150 gr de zahăr tos, 75 gr de făină amestecată cu un sfert de pliculeţ de drojdie uscată de 7 gr, coajă rasă fin şi zeama de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare de mare fină.
Pentru siropul de citrice, aveţi nevoie de: 126 gr de zahăr tos, 125 ml de apă, coaja rasă fin şi zeama de la o lămâie, coaja rasă fin şi zeama de la o portocală,1 linguriţă de apă de flori de portocal sau de trandafir.
Mod de preparare
Se preîncălzeşte cuptorul, se spală lămâile şi portocala cu apă călduţă şi le ştergem foarte bine Se unge o formă de tort rotundă pe care se pune hârtie de copt. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul, până se obţine o compoziţie cremoasă. Se cerne făina amestecată cu drojdia deasupra şi se încorporează treptat în compoziţie. Se adaugă iaurtul, coaja şi zeama de lămâie şi se amestecă. În alt bol, se bat albuşurile cu un praf de sare până se întăresc. Le amestecăm cu atenţie în compoziţia de prăjitură. Se pune amestecul în forma de tort şi se bagă la cuptor timp de 50-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra, creşte şi este bine coaptă. Se scoate prăjitura din formă după ce s-a racit.
Siropul de citrice se prepară după cum urmează: se pun toate ingredientele într-o oală şi se dă în clocot. Micşorăm flacăra şi lăsăm să fiarbă la foc mic 7-10 minute, până când lichidul scade cu o treime şi capătă consistenţa de sirop. Se lasă la răcit. Apoi, răsturnăm prăjitura pe un platou şi punem uniform cu o lingură sirop pe întreaga suprafaţă.
Se poate servi cu iaurt gros sau smântână grasă. Poftă bună!