Gina Pistol şi-a împlinit cel mai mare vis: „A fost ca un detox pentru suflet” – Imagini minunate!
Aşa se face că timp de 35 de zile, prezentatoarea emisiunii „Chefi la cuţite” de la Antena 1 a avut parte de aventură în mijlocul naturii. „Se spune că drumul te cheamă la el. Îmi doream să plec pe El Camino de câţiva ani, însă abia anul acesta am prins liberă o perioadă atât de lungă. Pentru mine drumul acesta a fost cel mai frumos cadou pe care mi-l puteam face. A fost ca un „detox” pentru suflet. Pentru mine a fost un drum al regăsirii. Un drum care-mi aminteşte de unde vin, de legătura mea cu pământul, de lucrurile simple, dar atât de frumoase”, spune Gina.
Deşi nu a fost purtată acolo de raţiuni religioase, aşa cum se întâmplă cu unii pelerini, Gina povesteşte că această experienţă este una benefică sufletului şi minţii şi că acum, după ce s-a încheiat, o percepe ca pe o regăsire a propriei identităţi. Nu a avut parte de confortul de acasă, a dormit în hosteluri în care împărţea camera cu zeci de alţi turişti, s-a luptat cu vremea rea şi rănile la picioare, a renunţat treptat la lucruri inutile pe care le căra după ea, dar nu a renunţat nicio clipă. Prezentatoarea de la Antena 1 spune bucuroasă că a încheiat traseul cap-coadă, deşi sunt unii turişti care îl fac pe bucăţi, de-a lungul mai multor luni sau chiar ani. „Cel mai greu mi-a fost când a trebuit să merg două zile printr-o ploaie rece de munte. Trebuie să mergi mai departe, oricât de greu îţi este. Lecţia nr.1. Mi-a fost greu în primele zile când mă cocoşa greutatea rucsacului. Am învăţat că n-am nevoie să car multe lucruri (inutile) după mine. Ai nevoie de foarte puţine. Lecţia nr.2. Seara mă dureau gleznele, călcâiele şi fiecare oscior din talpa piciorului. Făceam în medie 25 de km zilnic (aveam zile când mergeam 22-24 de km şi zile de 34-38 de km). Lecţia nr.3: NU EŞTI ÎN COMPETIŢIE CU NIMENI. Fiecare are drumul lui de parcurs. Cel mai frumos… cel mai frumos a fost drumul cu tot ceea ce mi-a oferit el”, mărturiseşte ea fericită.
Mii de pelerini din întreaga lume parcurg anual acest traseu, iar motivaţiile lor sunt diferite: dorinţa de a sta aproape de natură, de a descoperi o altă cultură, pasiunea pentru gastronomia locului, provocare fizică sau pur şi simplu motive care ţin de propria credinţă. El Camino (drumul Sfântului Iacob) este cel mai vechi drum de pelerinaj din lume. „Există mai multe rute. Camino Frances (cel parcurs de mine) este cel mai popular drum, cu punctul de pornire din Saint-Jean-Pied-de-Port (muntii Pirinei, Franţa), ce traversează nordul Spaniei prin oraşele Pamplona, Logrono, Burgos, Leon, cu oprire în Santiago de Compostela. Camino Frances are cam 780 de km, plus cei pe care-i mai faci în locurile unde te opreşti. Cred că sunt aproape 1000 de km”, încheie Gina.