Cu o lungime a corpului ce depaseste 3,50 metri si o greutate maxima de peste 700 de kilograme la masculii adulti, ursii din insula Kodiak si de pe intinsele tinuturi ale peninsulei Kamceatka sunt cei mai mari ursi bruni actuali, unicul lor rival serios fiind ursul polar, mai bine cunoscut oamenilor. A indraznit sa le tulbure habitatul Nicu Parlog.
Ursul brun de care am auzit cu totii traieste in padurile salbatice din Europa, Asia si America de Nord, numarand sapte subspecii diferite una de alta prin dimensiuni si prin culoarea blanii. Din cele mai vechi timpuri, ursul a fost adorat si temut de toate popoarele lumii. Animal- simbol al castei razboinicilor, el i-a fascinat si pe daci, Zalmoxis, numele zeitatii supreme a acestora, insemnand Cel ce se afla sub o blana de urs.
Disparut din majoritatea tarilor europene din cauza vanarii sale in exces, dar mai ales din pricina disparitiei padurilor, ursul brun (Ursus arctos arctos) are inca, in Romania, una dintre cele mai numeroase populat ii din Europa, aproximativ 5.000 de ursi traind inca in Muntii Carpati.
Din punctul de vedere al masivitatii corporale, ursul brun european ramane totusi unul de categorie mijlocie in comparatie cu ursii Kodiak. Chiar si temutii grizzly ar privi timid in sus spre colosii din insulele Kodiak si Afognak. Care ar fi explicatia? De ce s-au dezvoltat atat de mult acesti ursi care, totusi, au acelasi ADN ca si semenii lor din Carpati? Raspunsul este simplu, surprinzator si vine din doua directii: foamea si frigul.
Un mic secret alimentar
Ursii sunt omnivori, adica mananca orice, de la cerbi si mistreti, la ciuperci, zmeura, ghinda si furnici, iarba proaspata nefiind nici ea ocolita. De fapt, aceasta dieta sta la baza evolutiei si a supravietuirii lor cu succes de-a lungul mileniilor. Pe de alta parte, hrana ursilor Kodiak (Ursus arctos midendorffi) si a celor din Kamceatka (Ursus arctos beringianus) este diferita de a altor ursi de pe glob. In mod obisnuit, cei dintai sunt vegetarieni, insa in timpul primaverii si al toamnei dieta lor se compune in proportie de 95% din somonii care migreaza in aceste perioade pe raurile ce traverseaza teritoriile ursilor. Carnea somonilor este foarte bogata in proteine si fosfor. Scheletul si masa musculara ale ursilor Kodiak s-au dezvoltat atat de mult tocmai datorita acestui mic secret alimentar. La inceputul secolului XX, zoologul Carl Bergmann a emis si a demonstrat ipoteza potrivit careia orice mamifer de talie mare din zonele reci ale planetei tinde sa dezvolte o talie si mai mare, pentru a reduce astfel pierderile de caldura ale organismului. Alaturi de hranirea cu somoni, temperaturile scazute au contribuit din plin la aparitia pe Terra a celor mai mari ursi.