Companiile de turism pe nave de croaziera Royal Caribbean Cruises din SUA și P&O Princess Cruises din Marea Britanie au decis sa fuzioneze, pentru a crea liderul mondial în domeniu, care va avea o valoare de piața de 6 miliarde de dolari și va opera 41 de nave și 75.000 de angajați, informeaza Financial Times.
Tranzacția, evaluata la 2,89 miliarde de dolari, vine pe fondul încercarii companiilor din domeniu de a depași dificultațile cu care se confrunta sectorul croazierelor de la atentatele din 11 septembrie.
Aflate pe locurile al doilea și al treilea în sector, cele doua companii vor da naștere unei societați cu o capitalizare care va detrona actualul lider – Carnival. La finalizarea tranzacției, acționarii Royal Caribbean vor deține 49,3% din acțiunile noii societați, iar restul de 50,7% vor aparține acționarilor P&O Princess Cruises.
Noua societate – care va fi condusa de actualul președinte și director executiv al Royal Caribbean, Richard Frain – va avea sediul la Miami, în Florida. Acțiunile sale vor fi cotate la bursele din New York, Oslo și Londra.
Frain a negat faptul ca fuziunea a fost declanșata de evenimentele din 11 septembrie, precizând ca cele doua grupuri discutasera deja despre o posibila fuziune cu luni în urma. Cu toate acestea, cele doua companii au ținut, printr-o bizara coincidența, exact pe 11 septembrie o întrunire secreta pentru a continua negocierile de fuziune.
Cu toate acestea, analiștii sunt de parere ca motivația care a dus la aceasta fuziune nu este cea mai importanta.
„Problema în cadrul acestei industrii o reprezinta capacitatea. Ca urmare, nici o companie nu va renunța la vreuna din navele sale, ci tot ce au de facut este sa scada costurile” a precizat Greg Johnson de la ING Barings. „Pe termen lung, dinamica acestei industrii nu se va modifica” a adaugat acesta.
Peter Ratcliffe, în prezent președinte executiv al P&O Princess, care va deveni director operațional al noului grup, a precizat ca fuziunea va aduce importante reduceri de costuri pentru cele doua companii.
Economiile anuale rezultate din aceasta fuziune au fost evaluate de cele doua companii la peste 100 milioane de dolari, realizabile la un an dupa finalizarea fuziunii.
Deja vulnerabile în urma încetinirii ritmului de creștere a economiei mondiale, firmele de croaziere au înregistrat noi dificultați dupa atentatele din 11 septembrie, o data cu anularea multor calatorii și cu diminuarea numarului de rezervari. Pe lânga veniturile nerealizate, grupurile din sector au fost nevoite sa suporte costurile masurilor de securitate suplimentare.
Fuziunea celor doua companii va fi finalizata în al doilea trimestru al anului viitor, însa daca tranzacția va eșua, fiecare dintre cele doua pați vor primi câte 62,5 milioane de dolari. În anul încheiat în luna septembrie a acestui an, veniturile cumulate ale celor doua companii au fost de 5 miliarde de dolari.
Dupa anunțul privind fuziunea, acțiunile P&O Princess au crescut cu 0,45 lire sterline, sau 14%, pâna la 3,62 lire sterline.
Sursa: Mediafax