Gica Popescu a cumparat 49% din actiunile Vincon Focsani

20 06. 2002, 15:17
Internaționalul român de fotbal Gica Popescu a achiziționat, în cadrul unei oferte publice de cumparare derulate pe piața Rasdaq, 49% din acțiunile producatorului de bauturi alcoolice distilate Vincon Focșani, potrivit raportarii publice prezentate miercuri de societatea

Internaționalul român de fotbal Gica Popescu a achiziționat, în cadrul unei oferte publice de cumparare derulate pe piața Rasdaq, 49% din acțiunile producatorului de bauturi alcoolice distilate Vincon Focșani, potrivit raportarii publice prezentate miercuri de societatea Rasdaq.

Fotbalistul român a platit pentru pentru pachetul de acțiuni al Vincon suma de 17 miliarde de lei, prețul pe o acțiune fiind de 270 de lei, sub prețul pieței. Pîna la inițierea ofertei publice, la sfîrșitul lunii mai, titlurile acestei societați s-au tranzacționat la un preț de 300-350 lei. Valoarea nominala a unei acțiuni este de 1.000 de lei.

Pachetul majoritar de acțiuni a fost deținut de Luchi Georgescu, apropiata fostului finanțator al Universitații Craiova, Gheorghe Nețoiu. Georgescu deținea, înaintea ofertei publice, 82% din capitalul social al firmei din Focșani.

Autoritatea pentru Privatizare a solicitat, la data lansarii, suspendarea derularii ofertei publice, susțînînd ca acționarul majoritar nu a îndeplinit condițiile din contractul de privatizare, iar litigiul trebuie soluționat în instanța. Astfel, APAPS a cerut Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca numai 18% din acțiunile care nu sînt în proprietatea acționarului majoritar sa faca obiectul ofertei publice.

„APAPS a revenit pentru ca cererea lor reprezenta o exagerare. Pentru acțiunile pe care Luchi Georgescu le-a obținut din majorarea de capital, APAPS nu putea sa puna restricții pentru ca reprezenta un abuz. Mai mult, majorarile de capital au reprezentat clauze în contractul de privatizare pe care acționarul le-a respectat”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, președintele CNVM, Gabriela Anghelache.

Autoritatea a motivat cererea de restricționare a vînzarii de acțiuni pîna la un procent de 18%, întrucît pe rolul Curții de Apel din București este în curs de derulare un proces prin care instituția solicita rezoluționarea contractului de privatizare a societații, încheiat în 1999.

Mai mult, scrisoarea Autoritații trimisa catre CNVM sublinia, la data începerii derularii ofertei – 29 mai, ca rezoluționarea contractului ar însemna anularea majorarilor de capital prin care Luchi Georgescu și-a sporit participarea la capitalul social al societații de la 59,8% în 1999 la peste 82% în 2002.

Procesul dintre Luchi Georgescu și Autoritate a ajuns la Curtea de Apel în urma unui recurs formulat de instituție, dupa ce secția comerciala a Tribunalului București a dispus, la sfîrșitul lunii februarie a acestui an, rezilierea contractului de privatizare și returnarea catre Autoritate a pachetului de 59,85% din acțiuni.

Totodata, Tribunalul a hotarît ca APAPS sa-i plateasca lui Luchi Georgescu suma de 51,6 miliarde lei, reprezentînd avansul platit în 1999, de 27 de miliarde lei, actualizat la nivelul anului 2001. La ultimul tremen din proces, desfașurat la 18 iunie, Curtea de Apel a decis sa amîne judecarea cauzei pîna la 3 septembrie.

Deși Autoritatea considera contractul de vînzare a acțiunilor Vincon desființat de drept deoarece acționarul majoritar nu a achitat primele doua rate din contract, Luchi Georgescu a declarat, miercuri, agenției MEDIAFAX, ca nu a platit în condițiile în care a atenționat instituția asupra faptului ca a preluat Vincon cu o datorie de peste un milion de dolari, datorie despre care nu a fost înștiințata și pe care a platit-o la trei saptamîni de la intrarea în societate.

Ea a mai spus ca a solicitat APAPS sa se pronunțe asupra acestui aspect, dar ca nici pîna în prezent nu a primit un raspuns din partea instituției, care, între timp, a acționat-o în judecata pentru neplata ratelor din contract.

Georgescu a precizat ca în cazul în care va cîștiga, la 3 septembrie, procesul cu Autoritatea, va returna un pachet de 35 de milioane de acțiuni, cumparat în 1999 și care echivala, la acea data, cu 59,8% din acțiuni.

Dupa preluarea societații, Georgescu a operat doua majorari de capital prin care și-a sporit participația la 82%, ajungînd sa dețina, înainte de oferta publica lansata de Gheorghe Popescu, 105 milioane de acțiuni dintr-un numar total de 129 de milioane.

Astfel, în cazul în care pierde procesul, Autoritatea va mai ramîne cu 35 de milioane de acțiuni la Vincon Vrancea, echivalentul, în prezent, al unui pachet de 27% din acțiuni, dupa ce în 1999 a vindut 59,8% din acțiuni.

Sursa: www.mediafax.ro