Ghidul Interviului

Apropo.ro / 07.12.2001, 17:06
Ghidul Interviului
Angajatorii sunt mereu uimiti de numarul mare al candidatilor care nu se pregatesc pentru un interviu, avand informatii putine sau chiar deloc despre compania pentru care dau interviul. Asigurati-va ca stiti : Ora exacta si locatia interviului. Titlul corect cat si pronuntia corecta si


Angajatorii sunt mereu uimiti de numarul mare al candidatilor care nu se pregatesc pentru un interviu, avand informatii putine sau chiar deloc despre compania pentru care dau interviul.

Asigurati-va ca stiti :

Ora exacta si locatia interviului.
Titlul corect cat si pronuntia corecta si completa a numelui angajatorului
Date despre companie
Sediul si alte birouri ale firmei
Produse si servicii oferite
Dezvoltari recente ale afacerii
Potentialul de dezvoltare pentru viitor

Exista de asemenea multe alte documente ajutatoare si publicatii pentru cercetare :

Site-ul companiei (incercati de exemplu www.numecompanie.ro)
Rapoartele anuale ale companiei (daca este listata – ex : www.vanguard.ro)
Date despre actuala sau fosta companiei de la care vei pleca. Reimprospateaza-ti memoria cu aceste lucruri deoarece se presupune ca stii foarte multe lucruri despre o compania la care ai lucrat.

Imbracamintea :

Deciziei pe care o vei lua in ceea ce priveste imbracamintea depinde in mare masura de ceea ce ai aflat cu privire la acea companie.

In mod traditional ar trebui sa te imbraci intr-un costum de afaceri (bleu marin, negru sau gri inchis), cu o camasa curata, bine calcata si cu cravata sau o bluza pentru femei si pantofi negri care sa fie super lustruiti. Nu purta imbracaminte lejera de zi cu zi chiar daca stii ca aceasta este politica firmei unde te duci.

Totusi, la unele companii (de ex. cele ce activeaza in Internet) imbracamintea prea eleganta poate ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste modul in care te vei integra in aceaq companie. Daca nu esti sigur, ar fi bine sa intrebi inainte (poti sa suni direct la secretariatul companiei si sa obtii o parere din partea celei de acolo).

Intrebarile pe care trebuie sa le adresezi angajatorului.

Trebuie in permanenta sa nu uiti ca angajatorul (respectiv cel care iti ia interviul) va incerca sa determine prin intermediul intrebarilor daca chiar esti persoana potrivita pentru pozitia respectiva. De asemenea, tu trebuie sa determini tot prin intrebari daca acest potential angajator iti va putea oferi suficiente ocazii sa te dezvolti asa cum ti-ai dori.

Angajatorul va fi de asemenea impresionat de interesul tau pentru compania respectiva daca ii vei putea adresa cateva intrebari inteligente.

Cateva intrebari care ar trebui puse sunt :

Puteti sa-mi face o descriere detaliata a postului?
Cum a devenit acest post disponibil ?
Care este stilul informal al organizatiei ?
Ce programme de instruire si perfectionare sunt asigurate ?
Ce genuri de oameni au inregistrat succes in cadrul companiei ?
Ce cursuri avansate de training sunt disponibile pentru cei care demonstreaza o abilitate deosebita ?
Ce planuri are compania pentru dezvoltarea sa ?
Care sunt cele mai bine vandute produse sau servicii ale companiei ?
Care va fi pasul urmator ?

Interviul In timpul interviului vei fi apreciat in functie de calitatile si slabiciunile tale ce vor fi observate de interlocutor. Pe langa toate acestea, caracterul tau personal va fi testat in permanenta testat : atitudinea, stabilitatea, motivatia si maturitatea fiind cele mai des vizate laturi.

Planul Interviului:

1. Ce trebuie sa faci?

Sa ajungi la timp sau cu cateva minute inainte. Intarzierea la un interviu pentru un job nu este niciodata scuzabila, indiferent care ar fi motivul

Sa completezi precis si complet toate formularele inmanate de angajator. Daca ai un CV, asigura-te ca persoana caruia i l-ai dat este una si aceeasi cu cea care face angajarea.

Saluta-l pe angajator utilizand titlul si numele sau corect si complet. Daca nu esti sigur de pronuntia corecta, roaga-l sa-ti repete inca o data numele, sau o poti face printr-o intrebare ( Am pronuntat corect ? ;).

Strange-i mana cu fermitate, dar incearca sa nu i-o rupi.

Asteapta sa-ti ofere un scaun inainte de a te aseza. Stai drept in scaun (nu te tolani oricat de incomod ar fi scaunul) si fii in permanenta atent la orice.

Fii carismatic cat de mult poti ; este foarte important sa-ti demonstrezi calitatile tale interpersonale in timpul interviului.

Fii un bun ascultator pe cat esti de bun orator.

Zambeste (fara grimase)

Priveste-l pe angajator drept in ochi. Daca acest lucru nu e posibil, fixezat-ti un punct pe fruntea lui.

Urmareste spusele angajatorului. Incearca, pe cat posibil, sa obtii o descriere completa a postului si a sarcinilor incorporate inca de la inceput astfel incat sa poti trasmite calitatile pe care le ai din educatie si experienta pentru acest post.

Asigura-te ca punctele tale bune au ajuns la angajator intr-o maniera concisa si sincera. Adu-ti aminte ca doar tu te poti promova corespunzatorsi doar tu cel singurul care-l poti determina pe angajator sa fie constient de beneficiile pe care le poti aduce companiei.

Mereu sa discuti ca si cum ai fi hotarat sa obtii pozitia respectiva. Nu tranti niciodata usa unei ocazii. Este infinit mai bine sa te afli in pozitia in care poti sa alegi dintre mai multe oferte – decat sa ai doar una singura.

1. Ce NU trebuie sa faci?

Nu fuma chiar daca angajatorul fumeaza si iti ofera o tigara.

Nu raspunde la intrebari cu un simplu DA ; sau NU ;. Explica raspunsul tau ori de cate ori este cazul. Descrie aceste lucruri despre tine in relatie directa cu postul vizat.

Nu minti. Raspunde la intrebari sincer, onest si cat mai la subiect daca este posibil.

Nu debita remarci neplacute despre fostul sau actualul tau angajator.

Nu exagera cu raspunsul. Angajatorul poate directiona conversatia catre politica (cel mai des), mondenitati sau economie, care pot fi subiecte controversate. Cel mai bine este sa raspunzi cat mai sincer, onest, incercand totusi sa nu spui mai mult decat este necesar. Nu intreba la primul interviu despre salariu, vacante, bonusuri etc decat daca esti convins ca angajatorul vrea sa-ti ofere postul. Ai putea totusi, cunoscandu-ti valoare si respectiv care este piata ; pentru ce vor ei, sa specifici un interval al salariului dorit de tine.

Cele mai frecvente intrebari puse la un interviu :

De ce ai ales o cariera in finate/ calculatora/contabilitate/marketing ?
Ce fel de job cauti ?
Care este exact experienta ta ?
De ce ai vrea sa lucrezi pentru compania respectiva
Ce vrei sa faci in urmatorii 5 ani
Cand ti-a fost ultima oara salariul modificat ?
Te-ai gandit vreodata sa emigrezi ? De ce ?
Ce stil de management te face sa dai randament maxim ?
Ce te-ar preocupa la produsele/serviciile noastre ?
Ce ai invatat de la ultimele posturi pe care le-ai ocupat ?
Ce-ti place cel mai mult si de ce ?
Ce ai facut pana acum care sa poata demonstra ca ai avut initiativa ?
Care sunt principalele tale 3 slabiciuni si care sunt principalele tale 3 calitati ?
Care sunt factorii care determina progresul unei persoane in cadrul unei companii sanatoase ?
Care sunt pasiunile tale ?
Ce inseamna pentru tine munca de echipa?

Mai jos sunt listati o serie de factori care, cel putin statistic vorbind, conduc la obtinerea unui refuz garantat :

Infatisarea saraca;
Aroganta, agresivitatea, abordarea unui complex de superioritate – o atitudine de atotstiutor.
Incapacitatea de a exprima gandurile cu claritate – slaba dictie sau gramatica de nivel scazut
Lipsa planificarii carierei sau a viitorului in general – fara scopuri, tinte sau obiective clare
Lipsa entuziasmului sau a interesului – pasivitate si indiferenta
Lipsa increderii in sine – nervozitatea
Punerea unui accent pre mare pe bani – interesul doar de remunerare
Dezavuarea fostilor angajatori
Incapacitatea de a-l privi pe interlocutor in ochi
O strangere de mana prea moale
Incapacitatea de a pune niste intrebari bune despre firma si post
Lipsa pregatirii pentru interviu – nereusita in cercetarea companiei – si de aici nepriceperea in a pune niste intrebari inteligente

Inchiderea interviului :

Daca esti interesat de postul respectiv intreaba despre urmatoarea data a interviului. Daca angajatorul iti ofera postul si tu il vrei, accepta-l imediat. Daca mai doresti ceva timp de gandire, actioneaza cu diplomatie si tact si cere mai mult timp de gandire. Determina o data clara pana cand poti sa oferi un raspuns.

Nu fi prea descurajat daca nu ti-a fost facuta nici o oferta clara si/sau ca nici un salariu nu a fost discutat. Poate ca angajatorul vrea sa-si consulte colegii sau sa doreste sa intervieveze si alti candidati inainte de a lua o decizie.

Daca ai impresia ca interviul nu a mers prea bine si tu esti deja respins, nu-ti arata dezamagirea. Se poate ca angajatorul, desi este interesat de posibilitatile tale sa intentioneze, sa te descurajeze ca sa-ti testeze reactia.

Multumeste intotdeauna angajatorului pentru timpul acordat.[sursa: hit.ro]