Germania e al doilea mare producător de falsuri din lume, după China
Spre deosebire de chinezării sau turcisme, falsurile nemțești sunt de o calitate mult mai bună, încât, uneori, nu pot fi deosebite de originale.
Cele mai multe produse contrafăcute, 70 la sută, sunt fabricate după metoda re-ingineriei, adică originalele sunt desfăcute în componente ca să fie descoperite procesele de funcționare. Doar 15 la sută dintre falsuri apar pe piață, prin spionaj industrial.
Sectoarele cele mai afectate de contrafacere sunt industria textilă, cea a compresoarelor și a plasticului. Pirateria a crescut îngrijorător de mult în ultimii ani, arată datele constructorilor de mașini și utilaje din Germania.
În 2006, pagubele erau estimate la 5 miliarde de euro, iar acum au ajuns la aproape 8 miliarde de euro, sumă care ar fi putut fi folosită pentru crearea a 38.000 de locuri de muncă.
De multe ori, imitațiile germane funcționează așa de bine, că doar un specialist poate să-și dea seama de diferențele față de original. Uneori, se ajunge și la defecțiuni și abia atunci producătorul descoperă că mașinăria sa a fost copiată.
Prejudiciul firmelor care fabrică produsele originale nu constă doar în profituri mai mici, ci și în probleme de imagine, consumatorii realizând extrem de greu că au cumpărat un fals.