Imaginile publicate de presa, care prezinta militari germani profanând un craniu uman în Afganistan, au scandalizat, miercuri, opinia publica din Germania si au determinat guvernul de la Berlin sa demareze imediat o ancheta, relateaza Reuters.
Fotografia unui soldat care zâmbeste în timp ce tine un craniu uman în mâna a aparut pe prima pagina a cotidianului german Bild, sub titlul: „Imagini socante cu trupele germane”.
Fotografiile, realizate – din câte se pare – cu mai bine de trei ani în urma, au fost publicate în timp ce armata germana încearca sa-si extinda rolul pe plan mondial, la aproape 60 de ani de la încheierea celui de-al doilea razboi mondial si pe fondul scepticismului opiniei publice.
Alte fotografii îl înfatiseaza pe un soldat neidentificat în pozitii vulgare, cu acelasi craniu pe care îl asaza dupa aceea pe capota unui vehicul blindat. Potrivit publicatiei Bild, militarii se aflau într-o patrula de rutina, în capitala afgana, Kabul.
Inspectorul general al Fortelor Armate, Wolfgang Schneiderhan, a declarat ca un soldat si un alt militar trecut în rezerva sunt vizati de ancheta. Magistratii din Postdam au anuntat ca au demarat investigatii referitoare la un posibil caz de profanare de oseminte umane, în urma relatarilor aparute în cotidianul Bild.
Cancelarul german Angela Merkel a catalogat, la rândul sau, fotografiile drept scandaloase.
„Un asemenea comportament este de neiertat”, a declarat ea cu ocazia unei reuniuni pe teme de aparare, desfasurata la Berlin. „Guvernul îi va ancheta pe soldatii implicati si va lua masuri severe împotriva lor”, a adaugat ea.
Ministrul Apararii, Franz Josef Jung, a afirmat într-o conferinta de presa în care a fost prezentata o noua strategie de securitate pe termen lung a Germaniei, ca fotografiile stârnesc „dezgustul si oroarea”.
Afirmatiile sale au fost preluate de ministrul afgan al Economiei, Amin Farhang, în pagina electronica a revistei germane Der Spiegel.
„Întreaga tara este socata de aceste fotografii”, a declarat el pentru publicatia citata. „Acest act trebuie condamnat vehement din punct de veder moral”, a adaugat Farhang.
Parlamentarii germani din toate partidele si-au exprimat socul în fata imaginilor publicate la mai mult de doi ani dupa dezvaluirea altor fotografii care îi înfatisau pe militarii SUA maltratând prizonieri în Irak, si care au afectat grav reputatia armatei Statelor Unite.
Scandalul l-a determinat pe procurorul-general american, Alberto Gonzales, care se afla într-o vizita la Berlin, sa ceara o ancheta amanuntita.
„Uneori se întâmpla lucruri care nu ar trebui sa se întâmple. Condamnam acest lucru”, a declarat el pentru cotidianul Handelsblatt.
Gonzales însusi a fost criticat pentru rolul sau în trasarea politicilor SUA, considerate ca ar fi dus la torturarea suspectilor de terorism.
Circa 3.000 de militari germani sunt defasurati în Afganistan, majoritatea în nord si la Kabul, ei facând parte din fortele NATO de mentinere a pacii. Raportul lui Jung, primul din 1994, a prezentat viziunea unei armate germane ca forta de interventie si antiterorism.
Jung, care nu a confirmat autenticitatea fotografiilor, a cerut demararea unei anchete, precizând ca vor fi luate masuri punitive, la nevoie.
Secretarul-general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat ca asemenea practici nu reflecta comportamentul trupelor sale.
„Acest (comportament) nu este, desigur, reprezentativ” pentru NATO sau fortele armate germane, a declarat Scheffer la încheierea unei întâlniri cu Jung, la Berlin. „Din fericire, acestea sunt niste exceptii”, a adaugat el.
Sindicatul militarilor germani a anuntat ca imaginile publicate pun în pericol siguranta trupelor. „Ne asteptam ca talibanii si al-Qaida sa se foloseasca de poze si sa spuna «iata ce fac germanii cu mortii nostri»”, a declarat liderul sindical Bernhard Gertz.
Bild nu a precizat cum a stabilit ca fotografiile sunt autentice sau cum le-a obtinut. Publicatia l-a citat pe un membru neidentificat al fortelor armate care afirma ca acestea au fost realizate în primavara anului 2003 si ca respectivul craniu ar fi putut proveni dintr-o groapa comuna.
Berlinul a încercat în ultimii zece ani sa-si extinda rolul în lume, în pofida opozitiei multor cetateni germani.
La sapte ani de la angajarea în primele operatiuni de lupta de dupa razboi, Germania desfasoara în prezent circa 9.000 de militari în zone fierbinti precum Balcanii, Afganistan, Congo si în largul coastelor libaneze.