„Geniali, dar altfel” – Campanie pentru depistarea copiilor cu autism!
Numărul copiilor afectați de autism este în creștere, de aceea, în luna aprilie, va fi demarată o amplă campanie de conștientizare a populației sub numele : „Geniali, dar altfel- Ție de ce îți era teamă când erai mic?”.
Campania este inițiată de Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA). În acest demers s-au alăturat numeroase vedete, sportivi, jurnaliști, cântăreți, actori, oameni care au depășit obstacole în copilărie și care au reușit să facă lucruri remarcabile: Camelia Potec, Leo Iorga (Compact), Tăvi Colen, Monica Roșu, Claudia Motea și lista este deschisă…
Ei au acceptat provocarea iar în luna aprilie vor răspunde la această întrebare, provocând la rândul lor alți prieteni să răspundă. Pe tot parcursul lunii aprilie, ARICA va oferi gratuit celor interesați evaluări ale copiilor și ședințe de consiliere.
Cum te alături?
Campania se va desfășura pe social media/facebook/ twitter și va fi o provocare adresată personalităților dar și oamenilor obișnuiți care vor fi invitați să răspundă la întrebarea ” Ție de ce îți era teamă când erai mic?”.
Fiecare va fi rugat să își facă un selfie și să răspundă la această întrebare pe conturile proprii de facebook, și să utilizeze tagurile: #genialidarlatfel, #arica, provocând la rândul lor alți prieteni din listă să răspundă la această întrebare.
Lansarea campaniei „Geniali dar altfel” va fi făcută pe 1 aprilie și sunteți rugați să începeți luna aprilie cu un selfie care are ca scop ataragerea atenției asupra acestei afecțiuni.
De ce?
Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor. Cauzele care duc la apariția acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile și în România. Ideea campaniei este legată de manifestările micuților afectați de autism care au diverse fobii/frici dar în același timp au talente care le depășesc cu mult pe cele ale oamenilor obișnuiți.
Cifre
În România, anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8000 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătății). Numărul real al acestora este, însă, mult mai mare, majoritatea copiilor afectați nu figurează în evidența oficială. Cifrele ONG-urilor care se ocupa de aceasta afecțiune arată că peste 30.000 de copii au autism iar numărul real poate fii mult mai mare.
Mai mult, nu există niciun fel de politică oficială pentru recuperarea micuților cu autism.
Conform studiilor la nivelul UE aceasta tulburare afectează 1 copil din 68 și este în creștere. Înainte de 18 ani, orice român diagnosticat cu autism primește o etichetă: „tulburare psihică”. La majorat i se schimbă ștampila, fiind încadrat la „Afecțiuni psihice”, categoria „psihoze”. Autismul are cauze necunoscute și este mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down.
Experiența organizațiilor de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18 – 36 luni, intervențiile specializate și integrarea socială, cresc cu până la 47% șansele persoanelor cu autism de a dobândi abilități pentru viață independentă.