Specialistii au anuntat ca pierderea de ozon in zona arctica a fost in acest an atat de drastica incat, pentru prima data in istorie s-a format o gaura de ozon in aceasta zona, similara cu cea de deasupra Antarcticii. Astfel, la o altitudine de 20 de kilometri, peste 80% din cantitatea de ozon a disparut, ceea ce pune in pericol populatia, razele ultraviolete de tip B putand ajunge la sol.
Distrugerea ozonului nu a fost provocata de substante chimice, in special clorfluorocarbon (CFC) – care sunt interzise si folosite din ce in ce mai rar – ci de frigul de la acea altitudine, care a facut ca substantele aflate in atmosfera sa fie „mult mai active”.
Fenomenul a fost observat in aceasta primavara, atunci cand gaura din stratul de ozon avea deja de cinci ori dimensiunea Californiei, iar datele au fost facute publice in aprilie, in revista stiintifica Nature.
Fenomenul a intrat si in atentia NASA, care a validat datele celorlalti cercetatori. Michelle Santee, cercetator la NASA, a aratat ca „din decembrie pana in aprilie a fost incontinuu frig, ceea ce nu s-a mai intamplat inainte in Arctica, iar aerul rece a cuprins o zona neobisnuit de larga”.
In ceea ce priveste viitorul, specialistii estimeaza ca „trend-ul” actual al iernilor geroase in stratosfera va continua, iar gaura de ozon va continua sa se mareasca.
Desi nivelul radiatiilor ultraviolete periculoase a crescut, specialistii nu pot spune care va fi impactul acestora asupra sanatatii populatiei. Recomandarea generica este ca, in caz de canicula sau soare foarte puternic, sa purtam palarii cu boruri largi si sa nu stam mult timp expusi la soare.