Gaumont dezvaluie mijloacele de dopaj din ciclism

Apropo.ro / 16.03.2004, 10:43
Gaumont dezvaluie mijloacele de dopaj din ciclism
Fostul rutier francez Philippe Gaumont, depistat pozitiv în 1996 cu nandrolon, a dezvaluit, luni, într-un interviu acordat cotidianului "Le Monde", metodele prin care s-a dopat timp de zece an, fara a fi descoperit la controalele antidoping, informeaza cotidianul Marca. Gaumont a relatat

Fostul rutier francez Philippe Gaumont, depistat pozitiv în 1996 cu nandrolon, a dezvaluit, luni, într-un interviu acordat cotidianului „Le Monde”, metodele prin care s-a dopat timp de zece an, fara a fi descoperit la controalele antidoping, informeaza cotidianul Marca.

Gaumont a relatat procedeele prin care sportivii se dopeaza, deoarece dorește sa ajute instanțele sportive sa îi depisteze pe cei care consuma substanțe interzise. „Trebuie sa înțeleaga cum se dopeaza sportivii, cu hormoni de creștere, testosteron și prin transfuzii de sînge. De transfuzii beneficiaza însa numai sportivii importanți, avînd în vedere ca acest lucru necesita plata unui medic”, a declarat fostul rutier. 

Întrebat cît de eficiente sînt „controalele-surpriza” efectuate sportivilor de elita, Gaumont considera ca oricine se poate pregati cu ușurința pentru a fi sigur ca testul nu o sa iasa pozitiv. „Nu sînt controale prin surprindere, ci se fac la antrenamente și în timpul competițiilor. Poți sa te pregatești foarte simplu ca sa fii sigur ca rezultatul nu va ieși pozitiv”, a afirmat Gaumont.

Fostul rutier a vorbit și despre rețetele care permit sportivilor „sa aiba o buna justificare medicala în cazul în care un test iese pozitiv”. Ciclistul a recunoscut ca s-a dopat timp de zece ani, fiind depistat pozitiv o singura data, în 1996, cu nandrolon.

Mediafax