Gașca lui Oancea

31 05. 2002, 17:22
Șoșu, Mircea, Ciprian și Gabriel. Patru baietani de cartier. Mircea, brunetul, a renunțat școala de prin clasa a VI-a. Șoșu, alias Vali, blonduțul subțirel, a fugit de acasa, lasandu-și familia de izbeliște. Ciprian,

Șoșu, Mircea, Ciprian și Gabriel. Patru baietani de cartier. Mircea, brunetul, a renunțat școala de prin clasa a VI-a. Șoșu, alias Vali, blonduțul subțirel, a fugit de acasa, lasandu-și familia de izbeliște. Ciprian, șatenul, cel mai mare dintre baieți, poza în șef de banda. Ceilalți ascultau de parerea lui, mai ales ca tipul știa cum merge treaba cu Poliția, de cand facuse boacane pe vremea cand n-avea înca 18 ani.

Gabi se ținea de amicii sai, dar parca nu-i venea prea bine la socoteala anturajul. Bateau strada Vasile Lupu din Tatarași, mai mereu fara bani în buzunare.

Pentru o saptamana, ei au devenit spaima Tatarașului. Pe seama lor s-au pus opt jafuri și patru spargeri de mașini. Totul, în numai cateva zile.

Jafuri dupa blocuri

„Unul m-o strans de gura ca sa nu strig, altul mi-o smuls geanta și doi pazeau. Mi-o dat cateva picioare în spate și am cazut. Aveam 600.000 de lei în geanta, sa-mi platesc datoriile. Au luat tot. Poșeta mi-au gasit-o polițiștii în curte la spitalul din Tatarași”, a povestit Odorica Hanganu, una din femeile atacate de baieți.

Victime bandei erau batranele trecute de 60 de ani, plecate de acasa la cumparaturi. Filajul se facea pe strada Vasile Lupu, în preajma tonetelor de pe trotuare. Odata ce batranele paraseau strada principala și intrau între blocuri, puștanii intrau în scena.

„De cele mai multe ori, Oancea și Hrebenciuc le atacau. Unul venea din spate și prindea victima de gura iar celalalt smulgea poșeta. Apoi îmbranceau victima.

Ceilalți doi, Judele și Baltag, asigurau paza. Opt persoane au fost atacate într-o saptamana. Uneori erau și doua fapte în aceeași zi”, a explicat capitanul Iulian Mandache de la Poliția Municipiului.

Furturi la minut

Ziua, baieții adunau bani de buzunar, iar noaptea treceau la spargeri de mașini, dupa cum arata dovezile din ancheta. Și în aceste cazuri metoda de „lucru” era bine studiata: o lovitura scurta în geamul lateral al mașinii și geamul se transforma într-o gramada de țandari.

În cateva secunde, mașina era pradata iar casetofoanele furate deveneau marfuri de vanzare. „Ei sunt suspectați ca au fost implicați în patru furturi din autoturisme”, a precizat capitanul Mandache.

Hoții și vardiștii

Ispravile puștilor i-au pus pe polițiști la treaba. Ancheta a durat doua luni de zile. Baieții au fost gasiți de Poliție dupa ce anchetatorii au aflat de la victime cu ce erau îmbracați atacatorii.

„Ei au recunoscut faptele comise, dar banii nu au putut fi recuperați”, a precizat polițistul.

Inițial, tinerii au fost cercetați în stare de libertate dar arestarile au început din momentul în care unul dintre suspecți n-a mai venit sa dea cu subsemnatul la Poliție, fiind gasit în casa unui amic, ascuns într-un dulap.

Saptamana trecuta au fost finalizate cercetarile iar procurorii vor semna decizia de trimitere în judecata. Dosarele penale ale celor patru tineri vor fi trimise judecatorilor de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iași. Cei patru baieți risca o pedeapsa cu închisoarea cuprinsa între 3 și 15 ani.

Cei trei care au speriat Tatarașiul

Mircea Gabriel Oancea (16 ani) a fost arestat sub acuzația de talharie. Valentin Domițian Hrebenciuc (16 ani), zis Șoșu, bagat în arest sub acuzația de talharie.Ciprian Vasile Judele (19 ani). Cunoscut în evidențele polițiștilor cu antecendente penale. Arestat. Gabriel Baltag (16 ani), cercetat în stare de libertate, sub acuzație de complicitate la talharie.

Un infractor din zece este adolescent

În primele trei luni ale acestui an, 35 de minori din Iași au fost cercetați de Poliție pentru diverse infracțiuni. La jumatatea anului trecut, județul Iași ocupa un loc de frunte în topul criminalitații întocmit de Parchetul General al Romaniei.

Cu 222 de inculpați la 100.000 de locuitori, Iașul ocupa locul trei pe lista județelor cu cel mai mare numar de infractori. Numai în municipiul Iași, aproximativ 250 de adolescenți cu varsta sub 18 ani sunt cercetați anual de Poliție pentru comiterea de infracțiuni.

Statisticile arata ca, în medie, un infractor din 10 este adolescent. În Romania, peste 4.000 de minori sunt trimiși anual în judecata pentru diverse fapte penale. Cele mai frecvente infracțiuni puse pe seama minorilor sunt furturile, spargerile și talhariile.

Ioan Milica [Ieseanul]