Lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, a primit premiul Gopo pentru cel mai bun film la gala care a avut loc marţi seară, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,
Pelicula care a primit premiul Ursul de Aur anul trecut la Festivalul de la Berlin a mai primit premiul pentru cel mai bun montaj, semnat de Cătălin Cristuțiu, dar și pe cel pentru cel mai bun rol principal feminin (Katia Pascariu).
CITEȘTE ȘI: Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre
10 filme biografice cu muzicieni (Video)
Filmul „Malmkrog”, de Cristi Puiu, a primit cele mai multe premii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, pentru cea mai bună regie, cele mai bune decoruri (Cristina Paula Ana Barbu), cea mai bună imagine (Tudor Vladimir Panduru), cele mai bune costume (Oana Păunescu) şi cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Dana Roşeanu, Elena Tudor şi Manuela Tudor).
Pe de altă parte, producția „România sălbatică”, de Dan Dinu, a fost desemnată cel mai bun documentar. Filmul a mai primit trofee Gopo pentru cel mai bun sunet și cea mai bună muzică originală, semnată de Alexei Țurcan.
Laurenţiu Răducanu a primit premiul pentru cea mai bună tînără speranță, pentru pentru imaginea filmelor „După 40 de zile”, „Poate mai trăiesc şi azi” şi a scurtmetrajelor „When Night Meets Dawn” și „Interfon 15”.
„Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, a primit premiul pentru cel mai bun film de debut, dar și cel pentru cel mai bun rol secundar masculin, atribuit lui Alex Potocean.
Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal i-a revenit Ioanei Bugarin, pentru rolul din filmul „Mia îşi ratează răzbunarea”, în timp ce Bogdan Farcaș a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun rol principal masculin, cel din lungmetrajul „Neidentificat”, premiat și pentru cel mai bun scenariu (Iulian Postelnicu şi Bogdan George Apetri).
Filmul „Otto Barbarul”, de Ruxandra Ghițescu, care primise cele mai multe nominalizări, 13, la premiile Gopo 2022, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cel mai bun rol secundar feminin, atribuit Ioanei Flora.
Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes în box office, a fost acordat filmului „Tabăra”, de Vali Dobrogeanu (191.247 de spectatori și încasări de 4.114.126 de lei). Iar premiul pentru cel mai bun film european a revenit peliculei „Another Round/ Încă un rând” (Danemarca), de Thomas Vinterberg, adus în cinematografele românești de Bad Unicorn.
Sărbătoriții galei de anul acesta au fost cuplul Victor Rebengiuc – Mariana Mihuț, premiați pentru întreaga carieră, asistenţii de cameră Constantin Nica, Mihai Mihăilescu şi Pompiliu Avram, care au primit trofee speciale, dar și Alexanru Sterian, care a primit premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC) pentru cea mai bună imagine.
26 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2021 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 16-a ediție a premiilor Gopo.
Anul trecut, „colectiv”, de Alexander Nanau, a primit premiile pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.
Gala Gopo 2022 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
CITEȘTE ȘI: 10 filme preferate ale starurilor favorite de la Hollywood (Video)
Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie
Foto: Rollecoaster PR