Gala boxului românesc

22 12. 2004, 11:21
În cadrul Galei boxului românesc, desfașurata luni seara, la hotelul Intercontinental, ,au fost decernate 14 premii pe anul 2004. FR de Box a anunțat ca anul viitor va fi lansat site-ul oficial al federației, www.frbox.ro, precum și o colecție de casete video cu cele

În cadrul Galei boxului românesc, desfașurata luni seara, la hotelul Intercontinental, ,au fost decernate 14 premii pe anul 2004.

FR de Box a anunțat ca anul viitor va fi lansat site-ul oficial al federației, www.frbox.ro, precum și o colecție de casete video cu cele mai interesante meciuri de box.

Premiile oferite de FRB sînt urmatoarele:

Cel mai bun organizator de competiții: Dumitru Braila, președintele Asociației Județene de Box Gorj, pentru organizarea Campionatelor Naționale de la Tîrgu Jiu.

Cele mai bune sportive: Floare Lihet și Mihaela Cijevschi, pentru medaliile de aur cucerite la Campionatele Europene.

Antrenorul anului la box feminin: Adrian Lacatușu, pentru performanțele de la Campionatele Europene.

Cel mai bun arbitru: Ionel Patrunjel, pentru activitatea din anul 2004.

Cel mai bun club: Dinamo Erbașu, pentru cei trei sportivi participanți la JO de la Atena, Ionuț Gheorghe, Viorel Simion și Marian Simion.

Premiul „Nicolae Linca” (pentru contribuția adusa la dezvoltarea boxului românesc): Nicolae Linca, pentru faptul ca este singurul campion olimpic din istoria boxului românesc.

Sponsorul federației a anunțat ca îi va acorda un premiu în valoare de 50 milioane de lei fostului pugilist Nicolae Linca, care nu a fost prezent la gala, din motive de sanatate.

Cel mai bun antrenor: Francisc Vaștag, pentru calificarea a trei pugiliști la JO de la Atena și pentru medalia olimpica de bronz cucerita de Ionuț Gheorghe.

Cea mai mare speranța la amatori: Bogdan Dinu (Dinamo Erbașu), pentru medalia de aur cîștigata la CN de la Tîrgu Jiu, la vîrsta de 18 ani, și pentru medalia de bronz cucerita la CM de juniori.

Cea mai mare speranța la profesionism: Lucian Bute, pentru debutul la profesionism, unde a înregistrat noua victorii și nici o înfrîngere.

Premiul pentru întreaga activitate la box amator: Marian Simion.

Premiul de fidelitate: sponsorul principal al federației, Balkan Petroleum, pentru susținerea financiara a Centurii de Aur și a Galei Boxului Românesc.

Premiul „Leonard Doroftei” (pentru cel mai bun profesionist în activitate): Adrian Diaconu, pentru palmaresul sau la profesioniști, 15 victorii și nici o înfrîngere.

Cei mai buni pugiliști ai anului: Ionuț Gheorghe (medalie de bronz la JO-2004) și Viorel Simion (locul cinci la JO-2004).

Premiul de excelența: Leonard Doroftei, pentru întreaga activitate sportiva, atît la amatori, cît și la profesionism. 

Doroftei a declarat, în gluma, dupa primirea distincției, ca ar putea reveni în ring. „Nu știu cine s-a gîndit sa îmi dea un premiu pentru întreaga cariera. Nu se știe niciodata, acum sînt liber de contract, nu se știe ce ma apuca, poate am un vis urît într-o noapte și cine știe ce îmi mai trece prin cap? Nevoia te împinge, cîteodata. Mai ales daca ma antrenez cu baieții de la lot, îmi pun manușile și alerg alaturi de ei, cine știe ce gînduri îmi vin?”, a spus Doroftei. 

Fostul pugilist a adaugat ca își dorește sa cîștige o medalie olimpica de aur ca antrenor. „La lot va fi o coordonare între mine și Vaștag. În 1995 la Campionatul Mondial de la Berlin se spunea ca «nașul și cu finul au batut Berlinul» (n.r. Francisc Vaștag este nașul lui Doroftei), la Beijing poate se va spune «nașul și cu finul au baut tot vinul». Nu știu ce se va întîmpla la Beijing, dar ne dorim sa aducem o medalie de aur, daca nici unul dintre noi nu a reușit sa obțina o medalie olimpica de aur ca sportiv, ne dorim sa o cîștigam ca antrenori”, a afirmat Doroftei.

Leonard Doroftei a spus ca în Canada i-a lipsit atmosfera de Sarbatori din România. „Nu pot sa spun ca mi-e pofta de mîncarurile românești. Mi-e pofta mai mult de aerul de Sarbatori din România. Îmi lipsește guițatul porcului, mirosul de pîrlit. Acum nu îmi mai doresc sa manînc nimic de Sarbatori, ci doar sa citesc o carte de slabit, pentru ca e rau cînd ești gras și nu te mai poți mișca. De la Moș Craciun nu-mi doresc decît sanatate, de restul are Moșul grija”, a afirmat.

Pugilistul Lucian Bute a declarat ca în 2006 spera sa devina campion mondial la profesionism. „Victoria în fața lui Thobela îmi da multa încredere. Cred ca pot deveni și eu campion mondial, dar mai am totuși foarte mult de munca, pentru ca sînt înca la început. Cred ca mi-ar mai trebui un an, un an și jumatate, ca sa lupt pentru titlul mondial. Dupa meciul cu Thobela am fost clasat pe locul 31 WBC, ceea ce este cea mai mare realizare pe anul 2004. Sper ca anul viitor sa urc în primii 15 și poate la începutul anului 2006 sa devin campion mondial”, a afirmat Bute.

Fostul pugilist al clubului Interbox, Adrian Diaconu, în prezent liber de contract, nu a exclus o eventuala întoarcere la gruparea canadiana. „Deocamdata nu știu cu cine voi semna. Ar fi posibila și o întoarcere la Interbox și cred ca mi-ar fi și mai ușor, pentru ca ei sînt cei cu care am început. Ma voi decide dupa Sarbatori. Mai sînt bani în boxul profesionist, dar trebuie sa fii cineva ca sa îi cîștigi”, a spus Diaconu, care a adaugat ca îi mai trebuie maxim cinci meciuri pentru a se lupta pentru titlul mondial.

Pugilistul a recunoscut ca îi plac mîncarurile tradiționale românești. „De Craciun nu îmi doresc decît sa-mi dea Dumnezeu sanatate, ca restul vin de la sine. Îmi cam doresc toate mîncarurile românești, ceea se și vede, ca am început sa ma îngraș. Îmi plac sarmalele, cîrnaciorii, purcelul. Nu am dus dorul tradițiilor românești în Canada pentru ca eram o comunitate destul de strînsa, aveam biserica noastra și ne-am facut toate poftele. Este destul de greu printre strani, dar sînt și oameni cu care poți sa te înțelegi”, a afirmat Diaconu.

Adrian Diaconu a adaugat ca ar accepta oricînd sa lupte într-o gala de box profesionist în România. „În noua conducere a federației sînt oameni din box și cred ca va fi mult mai bine decît pîna acum. Chiar azi am discutat cu Rudel Obreja, care intenționeaza sa organizeze gale de box profesionist în România, anul viitor. I-am spus ca vin oricînd sa boxez acasa, cu cea mai mare placere, indiferent cu cine voi semna”, a precizat Diaconu.

Pugilistul Ionuț Gheorghe a promis, cînd și-a ridicat premiul, ca va boxa în finala olimpica la JO de la Beijing. 

La gala a fost prezent și vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Nicu Vlad, care a urat FR de Box „mai multa liniște decît pîna acum”.

Mediafax