Gafa de la Cotroceni

Apropo.ro / 24.04.2002, 09:13
Gafa de la Cotroceni
Presedintele Ion Iliescu l-a decorat pe Nicolae Vieru, conducatorul FRG, care a gestionat recent dezvaluitele cazuri de falsificare a vîrstelor gimnastelor. Seful statului, Ion Iliescu, a conferit prin decret Ordinul National "Serviciul Credincios în grad de cavaler" presedintelui FRG,

Presedintele Ion Iliescu l-a decorat pe Nicolae Vieru, conducatorul FRG, care a gestionat recent dezvaluitele cazuri de falsificare a vîrstelor gimnastelor.

Seful statului, Ion Iliescu, a conferit prin decret Ordinul National „Serviciul Credincios în grad de cavaler” presedintelui FRG, Nicolae Vieru. Aceasta decorare, generata de propunerea ministrului tineretului si sportului, Georgiu Gingaras, a fost motivata prin faptul ca Nicolae Vieru a împlinit, pe 21 aprilie, a vîrstei de 70 de ani.

Argumentatia din decret suna astfel: „pentru îndelungata si rodnica activitate în conducerea Federatiei Române de Gimnastica, precum si pentru tot ce a întreprins la promovarea acestei discipline ca antrenor si arbitru international”.

Ei cred ca merita

„Ministerul a facut aceasta propunere Presedintiei în urma cu o luna si ceva si înseamna decorarea unui om care a facut multe pentru sportul românesc. Un om care conduce o federatie care a adus cele mai bune performante de-a lungul vremii”, a declarat secretarul de stat Nicolae Marasescu, care-i tine locul ministrului Gingaras, aflat într-o vizita oficiala în Siria. „Nu putem sa stergem cu buretele întreaga activitate a lui Vieru”, a adaugat Marasescu.

Seful Cancelariei de la Palatul Cotroceni, Gheorghe Angelescu, care a condus MTS în perioada 1993-1994, sustine ca propunerea a ajuns pe biroul sau la începutul acestei luni. „Am primit adresa de la Ministerul Tineretului si Sportului în urma cu doua-trei saptamîni, dar nu pot spune cu exactitate cînd a ajuns la Ion Iliescu deoarece mi-a fost adusa de consilierul prezidential Octavian Stireanu”, a precizat Gheorghe Angelescu. Implicat în falsuri

ProSport a dezvaluit, începînd cu 9 aprilie, faptul ca, atît înainte de 1989, cît si dupa, Federatia Româna de Gimnastica a modificat mai multor gimnaste anul nasterii în actele de identitate pentru ca acestea sa poata concura la competitii rezervate senioarelor, desi nu împlinisera vîrsta legala prevazuta de regulamentul international. Pe lista sportivelor a caror vîrsta a fost falsificata, fiind îmbatrînite cu un an sau doi, se numara multiplele medaliate la Olimpiade si Mondiale Gina Gogean, Alexandra Marinescu si Daniela Silivas, ultimele doua recunoscînd falsul facut de conducerea FRG.

De asemenea, fosta campioana mondiala Aurelia Dobre a afirmat într-un interviu ca modificarea vîrstei gimnastelor era o practica obisnuita în România înainte de 1989. În toata aceasta perioada, Nicolae Vieru a îndeplinit functia de presedinte al FRG, conducînd acest organism de mai bine de 30 de ani.

Ministrul TS a declarat în urma acestor dezvaluiri ca nu va initia nici o ancheta în acest caz, dar ca intentioneaza sa emita un ordin prin care sportivii vor fi obligati sa prezinte acte, autentificate de notar, prin care sa-si ateste vîrsta reala. Mai mult, Georgiu Gingaras considera ca „atîta vreme cît vom face mai multe valuri pe aceasta tema, cu atît imaginea României va avea mai mult de suferit. Important este ca aceste lucruri sa nu se mai repete”.

„Iliescu are consilieri iresponsabili”

Secretarul general al Comitetului Olimpic Român, Dan Popper, crede ca decorarea lui Nicolae Vieru de catre presedintele României este o gafa. „Ion Iliescu are niste consilieri nepriceputi si iresponsabili. Nicolae Vieru a facut multe lucruri bune pentru sportul nostru, dar nu acesta era momentul pentru a fi felicitat”, a declarat Popper.

Secretarul general al forului nostru olimpic e de parere ca „prin acest gest seful statului a fost bagat gratuit de catre consilierii sai în gura lumii si a presei”. „Nu decorezi pe cineva care se afla în plin scandal”, a adaugat reprezentantul COR.

ISTORICUL DECORATIEI

Vieru, egal cu Plesu si Manolescu

Ordinul National Serviciul Credincios a fost reinstituit în anul 2000 si reprezinta a doua decoratie, în ierarhie, în timp de pace si a treia în timp de razboi. Distinctia cuprinde 5 grade în ordine crescatoare: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce, ultimul fiind atribuit seful statului. Astfel, Nicolae Vieru este egal în grad cu Maricica Puica, Violeta Beclea-Szekely, Lidia Simon (atletism), Francisc Vastag, Marian Simion (box) si Dan Grecu (gimnastica), care au fost decorati cu acelasi ordin de fostul presedinte Emil Constantinescu dupa Olimpiada de la Sydney, din 2000.

Tot atunci, antrenorii lotului national de gimnastica feminina, Octavian Belu si Mariana Bitang, au primit un grad mai mult, cel de Ofiter. În urma cu doi ani au primit aceeasi distinctie oameni de cultura precum Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, Dan Grigore, Gellu Naum, Nicolae Herlea, David Ohanesian si Eugenia Moldoveanu. Personalitatile sportive care detin cea mai înalta distinctie, Ordinul Steaua României, sînt Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Iolanda Balas.

Sursa: www.prosport.ro