Nu cred că că există vreo persoană din categoria tineri sau adulți care să nu se fi jucat, măcar ocazional, pe vreunul dintre dispozitivele clasice: PC, telefon mobil, consolă și să nu fi apreciat, măcar din punctul de vedere al relaxării, timpul petrecut astfel. Pentru cei care nu au un astfel de hobby, dispozitivul pe care se joacă sau accesoriile folosite nu au prea mare importanță, atât timp cât jocul este cursiv și nu are prea mari dificultăți.
Problema devine cu adevărat capitală atunci când discutăm despre împătimiții jocurilor, pentru care cel mai mic detaliu chiar contează.
Fie că este vorba de puterea de calcul a dispozitivului, de rezoluție, calitatea sunetului, ergonomie sau de modul de interacțiune, vorbim despre oameni care vo tot mai mult. Ba nu, ei doresc TOTUL.
Iar producătorii sunt dispuși să le îndeplinească dorințele, mai ales că din punctul lor de vedere acest lucru înseamnă un bilanț contabil „frumușel”, la sfârșitul anului.
Deci, iată care sunt gadgeturile anului 2012 în domeniul gamingului.
Sony PS Vita
Mult așteptatul urmaș al PSP-ului, PlayStation Vita are la bază un procesor ARM Cortex-A9 cu patru nuclee, un motor grafic bazat pe cipul PowerVR SGX543MP4+ și folosește un ecran tactil OLED de 5″, capabil să afișeze o rezoluție de 960×544 la16 milioane de culori. Pe lângă ecran, consola include un touch pad și în partea din spate, ambele dispozitive tactile fiind capacitive. PlayStation Vita are două camere video, câte una pentru fiecare parte a consolei, acestea fiind capabile să funcționeze la rezoluțiile 320×240 (la 120FPS) sau 640×480 (la 60FPS). Consola beneficiază de Six-axis motion sensing system (giroscop pe trei axe, accelerometru pe trei axe), precum și de o busolă eletronică cu trei axe. Pe partea de conectivitate, Vita are suport pentru 3G (doar pentru modelul de top), Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n și Bluetooth 2.1+EDR.
Consola oferă suport și pentru infrastructura online a celor de la Sony – PlayStation Network, jocurile putând fi achiziționate electronic sau prin intermediul unui nou tip de suport fizic.
The PS Vita este cel mai puternic handheld al celor de la Sony, oferind pasionaților o alternativă la jocurile de pe smartphone sau tabletă.
Sennheiser PC 360 G4ME
După ce a dominat timp de mulți ani piața mondială a căștilor, Sennheiser și-a luat în serios rolul de lider și, anul acesta, le-a făcut cadou gamerilor modelul PC 360 G4ME, special conceput pentru pasionații de jocuri. Modelul este compatibil atât cu PC-uri, cât și cu MAC-uri, dar și cu Xbox 360 printr-un adaptor.
Așa cum era de așteptat de la un produs Sennheiser, PC 360 G4ME are un sunet de o calitate incredibilă, basul fiind clar și profund, înaltele nefiind absolut deloc stridente, dinamica fiind excepțională.
Ceea ce surpinde (în mod plăcut, bineînțeles) este faptul că aceste căști pot fi „purtate” ore întregi fără a smți cel mai mic disconfort.
The Sennheiser PC 360 G4ME headset delivers phenomenal sound quality, with deep, rich bass, clearly defined mid-range and sweet treble – but we wouldn’t expect anything less from a company as experienced as Sennheiser.
What does surprise a little more is the sheer comfort of these open-backed headphones, whose velvety earcups can be worn for hours on end. Something the most devoted of World of Warcraft players will welcome.
NVIDIA 3D Vision 2
Noii ochelari stereoscopici (3D) de la NVidia reprezintă un pas înainte pentru cei care iubesc jocurile 3D. Cu o rezoluție dublă (120 Hz) pentru fiecare ochi, unghiuri de vizualizare extrem de generoase, autonomie sporită (40 de ore), acești ochelari oferă o libertate de mișcare de până la 7 metri față de monitorul pe care este afișată imaginea.
Dacă adăugăm compatibilitatea nativă cu peste 300 de jocuri 3D, aplicația „The Way It’s meant to Be Played” care asigură compatibilitatea cu viitoarele jocuri, comoditatea și designul plăcut, asemănător ochelarilor de soare moderni, și, nu în ultimul rând, prețul accesibil, ajuncem la concluzia că NVIDIA 3D Vision 2 sunt un „must have” pentru pasionații de jocuri 3D.
Alienware X51
Alienware, brandul Dell dedicat gaming-ului, a făcut cadou, anul acesta, gamerilor un nou produs cu design compact și performanțe ridicate. Deși mai scump decât un Xbox sau PS3, Alienware X51, cel mai mic desktop de gaming produs până acum de companie, oferă performanță fără compromisuri.
X51 oferă o experiență spectaculoasă HD, la 1080p, și 3D a celor mai noi și solicitante jocuri de la producători de top, iar design-ul nou și mai compact al carcasei oferă flexibilitatea de a transforma aproape orice spațiu de locuit, de la o cameră de zi la o cameră de cămin studențesc, într-un centru de divertisment și jocuri.
Designul versatil al noului X51 permite utilizatorilor să obțină performanță în aproape orice spațiu de locuit, carcasa, care include un sistem audio 7.1 surround-sound integrat, putând fi orientată atât orizontal, cât și vertical.
OnLive
Imaginează-ți că vei putea juca același joc video pe orice computer, smartphone sau tabletă, fără să conteze cât de puternic este aparatul, oriunde, oricând.
Deși pare de necrezut, cu o conexiune „decentă” performanța este surprinzătoare, aproape fără lag.
De menționat că OnLive a ocupat poziția a doua la categoria Cele mai „tari” invenții ale anului.
Nintendo 3DS XL
Numele spune cam tot ce trebuie să stiți despre noul dispozitiv Nintendo, 3DS XL fiind o versiune mai mare și mai bună a 3DS, printre altele rezolvând și câteva probleme ale versiunii anterioare.
La prima vedere se observă modificările fizice: ecranul de 4,88 inci a condus la mărirea dimensiunilor și creșterea greutății cu aproape 100 de grame, iar designul a fost ușor modificat.
Deși este o consolă scumpă, efectele 3D impresionante și impactul ecranului mai mare o recomandă drept o achiziție bună.
Toate aceste gadgeturi s-au detașat dintr-o listă mai lungă de finaliste, între care enumerăm: căștile Creative Labs Sound Blaster Recon3D Omega, monitorul Asus VG278H, PC-ul Chillblast Fusion Crossbow sau iPad3.